Fejlesztésre nem sajnálják a pénzt a somogyi cégek (sonline.hu)

Faipari üzem bővítése, hajóflotta-modernizálás és technológiai korszerűsítés is helyet kapott a somogyi vállalkozások idei fejlesztései között. A KSH legfrissebb adatai szerint a harmadik negyedévben országosan 22 százalékkal nőttek a beruházások.

A Sefag Zrt. 2018-ban mintegy 700 millió forint értékű beruházást hajt végre. A cég stratégiai tervében egy több éven átívelő, egymásra épülő programot valósít meg, egyik legfontosabb idei eleme a csurgói faipari gyáregység bővítése volt.

– A tavaly átadott csarnoképület, a technológia fejlesztésével és az új fedett tárolószín kialakításával a gyáregység termelékenysége nő – közölte a sonline.hu-val Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. osztályvezetője. Hozzátette: szintén jelentős munka az aliréti vadászház felújítása, melynek befejezése 2019-re áthúzódik. Ezzel újabb erdei szálláshelyek szolgáltatási minőségét növeli az erdőgazdaság.

A Sefag Zrt. jövőre közel 1,5 milliárd forintot fordít beruházásra. A gép- és IT-technológiai korszerűsítésen kívül tovább bővítik a turisztikai szolgáltatásokat, s a társaság és a horvátországi Verőce megye közös pályázatának köszönhetően 820 ezer eurós fejlesztésnek ad otthont a Csillagpark és a Ropolyi-tó környéke.

Dobos Döniztől, a Balatoni Hajózási Zrt. PR-munkatársától tudjuk: a balatonlellei vitorláskikötőben felújították az I-es mólót, Siófokon korszerűsítették a kiszolgálóépületet. A fejlesztés érintette a Balatonföldvári Hajóállomást, s folyamatban van a balatonfüredi, a balatongyöröki és a balatonakali mólófej javítása is. Tizenkilenc személy-, két gyorshajó és négy komp alkotja a Bahart-flottát, 2019-es terveik között szerepel a katamaránok – Badacsony és Füred motoros – valamint a kompok – Baross, Széchenyi, Kisfaludy – motorfelújítása is.

– A fejlesztés a kisvállalkozások életében is fontos – mondta Schmid Antal, a kéthelyi Varrtex 2000 Kft. műszaki vezetője. – Idén két gyorsvarrógépet vásároltunk 400 ezer forintért, jövőre két újabbat szeretnénk. Az energiatakarékos berendezésekkel évente 80 ezer forintot takarítunk meg.

Béremelésbe fektettek a buszosok
– Összesen 19 repülőgépet szereztünk be az idén: a Cessnak és Piperek felújítása jelenleg is zajlik – mondta Jakab Ernő, a kadarkúti FlyCoop Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy leállított szerbiai repülőiskola gépeit vettük meg, a motorok karbantartásán kívül a géptestek újrafestése is munkát ad a szakembereknek.

A 22 éve alapított vállalkozás 30 dolgozót foglalkoztat, s közel 40 repülővel rendelkezik. Tervek szerint 2019-ben folytatják a beruházási programot, a cégvezető szerint lépést kell tartani a fejlődéssel, ez alapvető érdek.

Tajnafői István, a Kapos Járműgyártó- és Javító Zrt. elnöke azt mondta: a béremelés volt a legnagyobb idei befektetésük. A dolgozók keresete átlagosan csaknem 15 százalékkal nőtt, s jövőre is hasonló lépést terveznek.

– Technológiai korszerűsítésre 2019-ben ötmillió forintot kívánunk költeni – mondta. – Apró lépésekben, de előre megyünk. A tervezett 715 millió forint helyett csaknem 800 millió forint lesz az idei bevételünk.