Fejlesztési központú személetről áttér a marketingfókuszra a Magyar Turisztikai Ügynökség (turizmus.com)

Szakmai találkozóra hívta a turizmus-vendéglátás ágazat érdekképviseleteinek vezetőit és a kiemelt partnereit a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy bemutassa a társaság új szervezeti struktúráját és vezérigazgatóját.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) 2016 óta vezető Guller Zoltán nagyszabású kormányzati feladatot kapott: a teljes állami informatikai rendszert irányító Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezték ki. Emellett továbbra is betölti a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumi elnöki pozícióját, és a turizmustól sem szakad el, munkáját az MTÜ elnökeként folytatja tovább – írja a turizmus.com.

Guller Zoltán felidézte: tavaly decemberben még úgy tűnt, ismét sínen van az ágazat, és okkal lehetett remélni, hogy Magyarország 2023-ra újra eléri a 2019-es vendégforgalmat. A világban zajló események azonban egy kihívásokkal teli időszak elé állítják a két pandémiás év után újraéledő turizmust. Ez egy új tanulási folyamat lesz mindannyiunk számára, és szükségessé tette az MTÜ működési modelljének átalakítását – fejtette ki.

Létrehoztak egy 3 tagú igazgatóságot, ennek elnöke Guller Zoltán, tagja Jakab Zsófia, az MTÜ marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, valamint Könnyid László, a társaság korábbi turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese. Az ügyvezető testület így leképezi a szakmai területet és a jövőben fokozott hangsúly kapó turisztikai marketinget – hangzott el.

Az MTÜ operatív vezérigazgatójává július 26-tól Horváth Pétert nevezték ki, aki a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. éléről érkezett, az ő utódja a Kisfaludy vezérigazgatói székében Suhajda-Molnár Anikó lett.

Változást jelent, hogy a turizmus állami irányításában a korábbi fejlesztési központú személetről áttérnek a marketingfókuszra. A folyamatban lévő turisztikai fejlesztéseket befejezik, de újakat már nem indítanak el – mondta Guller Zoltán.

Az újonnan kinevezett vezérigazgató, Horváth Péter köszöntőjében az MTÜ fő stratégiai céljának nevezte, hogy a Kisfaludy-program keretében elkészült fejlesztéseket, azaz a turisztikai termékeket eladják, mert hitük szerint „ha vendég van, akkor minden van”. A marketingtevékenységhez európai színvonalú innovációként rendelkezésükre áll a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), ami lehetővé teszi, hogy ne intuíciók alapján hozzanak döntéseket, hanem megfontoltan, széles körű adatok alapján, ami különösen fontos egy nehéz időszakban – fogalmazott.

Szavai szerint az adatlapú irányítás a már elkészült turisztikai fejlesztésekkel együtt lehetővé teszik, hogy ha nem is álló-, de repülőrajtból tudjon majd indulni a magyar turizmus, amin a szakma képviselőivel összefogva, közösen szeretnének dolgozni – tette hozzá.