Fejlesztések Balatonszemesen (sonline.hu)

Pályázatok sorát nyerte el Balatonszemes: aszfaltozásra, termelői piac kialakítására és a Latinovits Zoltán Művelődési Ház felújítására is jut belőle.

Több mint 24 millió forintot fordíthatnak a külterületi utak szilárd burkolattal való ellátására. Nagyon sokan laknak a külterületeken, sok család döntött úgy, hogy az egykori présházakat átalakítják, s kiköltöznek oda – mondta a sonline.hu-nak Németh Kornélné polgármester. A településrész, mely a hetes főút Balatontól távolabb eső oldalán fekszik, hamarosan aszfaltburkolatot fog kapni, amellyel megoldódnak az érintett két utcában élők közlekedési nehézségei.

Jelentős fejlesztés a faluban a termelői piac kialakítása, amelyre 33,7 millió forintos támogatást nyertek.  A kertmozi mellé tervezték a piacot, a Kossuth Lajos utcába, sokan kritizálják ezt a döntést. De ha a hagyományokat próbáljuk ápolni, akkor ez a legjobb hely a piacnak. Régen is itt volt a piac, szép és nyugodt a környezet, ráadásul biztonságos is – mondta a polgármester.

Németh Kornélné beszámolt a Latinovits Zoltán Művelődési Ház felújításáról is. Erre a célra több mint 18,8 millió forintos támogatást nyert Balatonszemes önkormányzata, s a tervek szerint tavasszal látnak neki az épület korszerűsítésének.  A festés mellett fűtésrendszer korszerűsítése is szerepel a benyújtott pályázatunkban. Ezeken túl egy hét négyzetméteres hangmérnökpultot is felépítenek a színházteremben. Az épület belső udvara is megújul, de a világítást is korszerűsítik, mondta Németh Kornélné.

Az épület fejlesztésére, karbantartására többször nyertek már pályázati támogatást az elmúlt években. A pályázatoknak köszönhetően helyiségekkel bővült a kultúra szemesi otthona, így alakítottak ki új irodát, klubhelyiséget, akadálymentesítették a lift beszerelésével, valamint a mozgáskorlátozottak számára is alkalmas parkolók kialakításával. De így építették meg a közösségi kemencét, s helyeztek napkollektorokat, valamint napelemet az épületre, ezzel racionalizálva az energiafelhasználást.

Jövőre még megvalósításra vár egy tanösvény is a pálos kolostornál, amelyre közel 3 millió forintot fordíthat a település, s a temetőben új urnafalat építenek majd közel 5 millió forintból.