Fejlesztenek a kisebb települések is a Balatonnál (Magyar Nemzet)

Megújult a gyenesdiási vízimalom, másfél milliárd forintot kap Szántódpuszta, kerékpárút épül Berény és Vörs között. Nem rekedtek meg a turisztikai célú fejlesztések a kisebb, de az utóbbi években egyre vonzóbb és állandó lakhelynek is szívesen választott balatoni településeken.

Milliárdos projektekkel ugyan nem dicsekedhetnek a helyi önkormányzatok, az azonban látszik, hogy a balatoni strandok kényelmi szolgáltatásai­nak bővítésén túl másra is futja a déli partiaknál lényegesen csendesebb, családbarát, északi oldali üdülőhelyeken – írja a Magyar Nemzet.

Például önkormányzati és más pályázati forrásból, illetve magánfelajánlásokból újult meg belülről és kapott új külsőt, esztétikus környezetet a Keszthely-közeli Gyenesdiáson az élelmiszeripari műemlékként őrzött, több mint ötszáz éves Talabér (Bujtor, Osvald)-féle vízimalom, ahol egyedülálló pékmúzeum, herbárium, fűszerkert és tanösvény várja a kirándulókat.

Az önkormányzat húszmillió forint önerőt biztosított a község nevezetességének rekonstrukciójához, négy pályázattal további 65 millió forinthoz jutottunk, és helyi magánszemélyek és lelkes műgyűjtők ajánlottak fel ritkaságszámba menő berendezési tárgyakat

– mondta el a nagyközség polgármestere. Gál Lajos biztos benne, hogy a legjobb balatoni játékstrandjára is büszke településük mindezek után már nemcsak a hangulatos Darnay-pince rendezvénypark és piknikkerttel, hanem a patinás vízimalommal is csábítja majd a tó északi partjának látogatóit.

A Gyenesdiással szomszédos Vonyarcvashegy Szent Mihály-dombján önkormányzati, egyházközségi és civil összefogással kezdődhetnek turisztikai fejlesztések. Megújul a legendás halászemlékhely környezete: mint ismert, 1729 telén a tó jegének beszakadásával hat vonyarcvashegyi halász vesztette életét, harminchatan viszont csodával határos módon kiszabadultak a víz fogságából. Ennek emlékére emeltek egy kedves kis kápolnát a település Szent Mihály-dombján, ami a letűnt évszázadok során az egyik legtöbb látogatót vonzó észak-balatoni emlékhellyé nemesedett.

A Délnyugat-Balaton három csendes településének a Regionális fejlesztési operatív programból kerékpárút-fejlesztésre kapott 470 millió forintos támogatás is lendületet ad. A Balatonberény–Balatonszentgyörgy–Vörs bicikliút kivitelezésére háromszáz napja volt a tendergyőztes vállalkozásnak – áll a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívás tartalmazza, hogy a 11,5 kilométeres út nyomvonalának északi végpontja a balatoni bringakörút már megépült szakasza, déli végpontja pedig a vörsi vasútállomás lesz.

Másfél milliárd forint állami támogatást kap a déli parti Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ a paraszti kultúra emlékeit őrző épületeinek felújítására, további 290 mil­liót arra, hogy visszavásárolhassa a baloldali kormányok által eladott Ádám-pincét – erről Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a közösségi oldalán adott tájékoztatást. Mint jelezte, megszépül a puszta keresztistállója és például stabilabb lesz a népi építészet értékeit őrző cselédházak tetőszerkezete is.

A tó közvetlen partján vagy a Balatontól kissé távolabb eső, de az üdülőkörzethez tartozó, kevésbé forgalmas településeken is folytatódnak a korábban tervezett fejlesztések. Egy számukra múlt ősszel biztosított 140 millió forintos keretből Balatonszőlősnek és Holládnak öt-, illetve négymillió forintja lesz például szabadidőparkok kialakítására, Vászoly és Lesencefalu pedig játszóteret, míg Nemesgulács szintén szabadidőparkot építhet az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott forrásból.

További fejlesztés a legnépszerűbb hazai fürdőrégióban, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív program pályázatán elnyert 150 millió forint támogatásból a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. megépíti Siófok töreki városrészében az egyedülállónak ígérkező „vizek házát”, ahol interaktív kiállításokkal kívánják felhívni a látogatók figyelmét a víz- és a környezetvédelem fontosságára.