Fehér barátok hagyatéka Balatonszemesről

A Balatonszemesen feltárt, szenzációsnak számító leletek anyagait bemutató fővárosi AVE Kiállítóház (1065. Budapest, Hajós u. 21.) Pálosok nyomában című kamara kiállításának I. tárlata 2018. február 27-ig tekinthető meg – tájékoztatták a szervezők a hirbalaton.hu-t.

 

A kiállítóház tavaly december közepén nyílt rendhagyó kamara kiállítása az elmúlt években feltárt balatonszemesi leleteken alapul. Négy évvel ezelőtt ezen, a már szinte elfeledett helyszínen kezdtek munkába a Balaton környékén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének munkatársai. Az egykori, balatonszemesi Pálos kolostor régészeti kutatómunkájához az egyetem mellett a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, az önkormányzat és a Civil Régészeti Alap összefogása adott lehetőséget.

A feltárás minden évben szolgált valami különleges meglepetéssel. 2016 csúcslelete egy pálos szerzetest ábrázoló szoborfej volt. 2017-ben a szentély feltárása adott témát minden középkorral foglalkozó kutatónak, hiszen olyan dolog látott napvilágot, aminek eddig se adata, se nyoma nem volt ebből a korból, egyelőre teljesen egyedülálló hazánkban. Ez a gótikus minuszkulákkal (kisbetűkkel) megfaragott alapkő, és az alóla előkerült, az átépítést is datáló pénzek szenzációnak számítanak.

Az AVE Kiállítóház főkiállítása „sokezret nyilakkal” címmel a magyarok legendás fegyveréről, az íjról, illetve a X. századi magyar íjászfelszerelésről szól, amely 2018. február 25-ig látható.

 

Az avekiallitohaz.hu közlése a tavaly előkerült balatonszemesi leletről:

“Rejtélyes alapkő rázta fel a Pálos kutatást

A szakmai tekintetek, a pálos kutatásra szegeződnek, mivel a tavalyi év egyedülálló régészeti különlegessége az a Balatonszemes Barát-dülői pálos kolostor szentélyének feltárása során előkerült alapkő, ami még Európában is szenzációnak számít. Létezését eddig nem is sejthette a szakma. Egy négybetűs feliratot tartalmaz gótikus írással „O.S.O.P.”, mely rejtély megfejtése még jóideig várat majd magára . Sem a magyar régészetben, sem az európaiban eddig ebben a korszakban nem találkoztak alapkő letétellel, ami mint tudjuk, hogy egy külön szertartással jár együtt. A liturgia történelemben jelenleg nincs ilyen példa, ezért külön kutatást igényel. A templom szentélye is rejtett izgalmas felismeréseket, hisz az alapkő egy átépítés, bővítés része, a korábbi templom alapfalai idén mutatták meg magukat először. Már tavalyi év is sikereket hozott, akkor egy szoborfej került elő, ami valószínűsíthető, hogy az átépítés alkalmával lett része a kolostornak. A faragott szerzetesfej egy bordaindító konzol részeként egy pálos szerzetest ábrázol. Már önmagában ez is egyedülálló lelet. A Barát-dűlő lelete átértelmezi a régészek, történészek, művészettörténészek eddigi ismereteit. Ennek eredményeként a jövőben több helyszínen is szándékoznak szondázó ásatásokat végezni. A pálos kutatás felébredt csipkerózsika álmából!”

A feltárt alapkőről fotót is közlő korábbi hír itt olvasható.