Fecskefészek felmérése a Hévízi-tavon

Egyre több a fecske a Hévízi-tó körül. A populáció változását hét éve követik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei. A Hévízi-tavon a fecskék évekig csak a tavi épületek alatt költöttek. 2015-ben viszont már megjelent néhány (3 db) molnárfecske fészek is.

Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Észak-Zala Természetvédelmi őrszolgálat természetvédelmi őre kenuval evezte körbe a tavat, örömteli tapasztalatáról a BFNP hivatalos honlapján számolt be. A szakember mind molnárfecske, mind füsti fecske fészekből lényegesen többet talált, mint tavaly.

“A füsti fecske fészkek száma csak az A épület alatt nem növekedett, a molnárfecske fészkek száma csak a központi folyosó alatt lett kevesebb, mint az elmúlt évben. Tovább növekedett a molnárfecske fészkek száma az A épület oldalán is, idén már 12 db fészket tudtam itt megszámolni (tavaly ötöt) itt.  Nem csak fecskék élnek az épületek alatt. Idén két kerti rozsdafarkú fészket is rejtett a D épület alja, és vízi denevért is sikerült lencsevégre kapni”.