Fecskefelmérés indul Zalában (zaol.hu)

A Mindszenty Ifjúsági Ház, a Domberdő Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei csoportja akciót indított a megyében található fecskefészkek megszámlálása érdekében. A felmérésben számítanak a környezetbarát zalaiak segítségére.

A településeken két fecskefajtára számíthatunk. A fészkek is könnyen megkülönböztethetőek: a füstifecske a tető síkjától távolabb felülről nyitott sárfészket épít, általában falusias környezetben, istállókban, ereszek alatt ver tanyát. A molnárfecske tető síkjáig feltolt sárfészke zárt, csak kis bebújónyílás van rajta – nagyobb beépítettségű településeken fordul elő, akár a lakótelepekre is követi az embert. A hosszú villás farkú füstifecske a fekete és a fehér színeken kívül a homlokon és a torok területén vörösesbarna színt mutat, a molnárfecske fekete-fehér színű, kisebb termetű madár, rövidebb villás farokkal – írja a zaol.hu.

A zalai fecskefészekadatok összegyűjtésével szeretnénk valós képet kapni a megyében fészkelő molnár- és füstifecskék számáról, hogy a további vészes fogyatkozásuk megállítása érdekében a lehető leghatékonyabb védelmi intézkedéseket lehessen meghozni – közölte dr. Illyés Zoltán, a főszervező Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője. Hozzátette:  a felmérések szerint ugyanis az ezredfordulót követően felére csökkent a molnár- és füstifecske-állomány. Az egyik ok a repülő rovarok számának drasztikus csökkenése, ami a háztáji állatállomány megfogyatkozásával és a kémiai rovarölő szerek környezetszennyező és természetkárosító hatásával magyarázható. A szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az utóbbi időben felgyorsuló épület-felújítási hullám is sújtja a madarak költési sikerét. A sokszor hetekig tartó szárazság, mint az idén áprilisban is volt, az érkező fecskék számára nagyon megnehezíti a sárgyűjtést, amivel a fészkeiket felépíthetnék – indokolta a megyei fecskefészek-számlálás szükségességét.

A mostani akcióban arra kérik a megye településeinek lakosságát, hogy aki a saját portáján, vagy a környezetében fecskefészket lát, jelezze a zalafecske@gmail.com e-mail-címre. Közöljék a település és az utca nevét, a fészkek számát (ha lehet, akkor a lakott és az üres fészkeket külön), a megfigyelt fecske faját, vagyis, hogy molnárfecske vagy füstifecske fészkel-e az épületen (ha ez megállapítható). A szervezők örülnének, ha fotót is kapnának a fészekről, ők könnyen beazonosítják a madár hovatartozását.