Fazekas: 600 terméknek van nemzeti parki védjegye (mti)

Magyarországon 158 gazda 600 termékének van Nemzeti Parki Termék Védjegye, köztük élelmiszereknek és kézműves termékeknek – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A termékek megismertetésére, népszerűsítésére szolgál az úgynevezett Nemzeti Parki Termék Védjegy körút, amely a Balaton-felvidékről indult és az ország mind a 10 nemzeti parkját érinti.


Fazekas Sándor közölte: a nemzeti parki termékek minőségi, de nem tömegtermékek, ezekkel inkább a nemzeti parki látogató központokban, vásárokon, piacokon találkozhatnak az érdeklődők. Kiemelte: a gazdák pályázaton nyerhetik el a védjegyet.
A miniszter arról is beszámolt, hogy az mostani uniós finanszírozási ciklusban a nemzeti parkok mintegy 60 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre, míg az előző uniós ciklusban erre 38 milliárd forint jutott.
A környezetvédelemre 2800 milliárd forint áll rendelkezésre, ez 500 milliárd forinttal haladja meg az előző európai uniós ciklusban az erre fordítható összeget. A pénzt a többi között energiatakarékosságra és a zöld ipar fejlesztésére tudják felhasználni.