Faültetéssel is zárulhat egy félmaratoni futás (mno.hu)

Zöld futóeseményként hirdetik a május 27-ei Tihanyi Félmaratont, amelyen azon túl, hogy újrahasznosított zacskókba kerülnek a rajtcsomagok, elektromos autó lesz a felvezető jármű, és saját telekocsis rendszerrel segítik a résztvevők utazását, továbbá minden ezredik résztvevő után elültetnek egy fát.

 

A faültetés a helyi parkőrség felügyeletével és útmutatásával történik, lesz ahol kipusztult nyárfák helyére kerülnek az újak.
Ezt tervezik az esemény csúcspontjának, és az őshonos fák utógondozását is vállalják. Keczán Pál főszervező elmondása szerint nyolc darab elültetésével számolnak.

A Belső-tó partjáról rajtoló futóesemény – amelynek útvonala nagyrészt a Balaton-parton, bicikliúton és közúton halad, de érinti Tihany több nevezetességét is – 2015-ben baráti versenyként indult, akkor 300-an, tavaly viszont már 1800-an indultak rajta.

Az eseményen Ónodi Eszter, Jászai-díjas színművész is részt vesz, de nem a leghosszabb, a 21 kilométeres, félmaratoni távon, hanem a 7 vagy a 10 kilométeres betétszámok valamelyikén.

„Érezni fogom a levendula és a Balaton illatát, ez pluszt nyújt a többi versenyhez képest” – mondta az iramfutóként induló ultrafutó, Csécsei Zoltán.