Faültetéssel harcolnak a felmelegedés ellen Kisapátiban (veol.hu)

A településen, az alapító Bojár Iván Szent György Kert nevű portáján ünnepelte második születésnapját a 10 millió fa alapítvány. Az összejövetelen a házigazda köszöntötte a résztvevőket, szólva az elmúlt egy év eredményeiről.

Bojár Iván művészettörténész, építészkritikus, író a veol.hu-nak elmondta, hogy amikor két évvel ezelőtt közzé tette az alapításról szóló felhívást, 15 ezren reagáltak pozitívan arra. Az akkor létrejött közösségből aztán a 10 millió Fa Alapítvány jött létre, a környezetvédelmi szervezet azóta 130 közösséget tömörít, azok tagjai országszerte 170 településen ültetnek fákat rendszeresen. Ma nyilvánvaló, hogy miért van erre szükség, a globális felmelegedéssel szemben az egyetlen lehetőségünk a faültetéssel való védekezés. Mindig az önkormányzatokkal együttműködve ültetünk. Amit eddig gondoltunk a természetről, mezőgazdaságról, az gyorsan felülíródik, muszáj haladni a korral. Lemondással jár mindez, sok esetben a polgármesterek sajnos összekeverik a politikával a faültetést is, de vannak jó tapasztalataink, amikor a település vezetője és az ellenzék is mellénk áll egy községben.

Többnyire őshonos fákat ültetünk, vegyesen, eddig 115 ezer csemetét telepítettünk. Veszprém megyében többek között a megyeszékhelyen, de például Sabar-hegyen és itt, Kisapátiban.

A nyár mindig a tervezés időszaka, felmérjük az idényeket és a lehetőségeket, hozzájárulásokat gyűjtünk. Eddig általában civilek segítettek, de támogat bennünket a szervezet arca, Pokorni Lia, és segít a rádiós műsorvezető, Rákóczi Feri és Puskás Peti énekes is. Az idei őszön folytatjuk a faültetéseket Kisapátiban és más területeken – mondta Bojár Iván, aki 1993 óta kötődik a Szent György-hegyhez, 12 éve van háza Kisapátiban.

A születésnapi ünnepségen Németh István Péter költő Sárkány és irodalom címmel tartott előadást, Fodor Réka zenélt, Köves Alexandra ökológiai közgazdász a klímaválság kapcsán szólt. A hit és az ökológia témáját Aszalós Réka erdőökológus és Bozzay Balázs agrármérnök járta körül. Volt gyereksarok, természetes kozmetikum készítő workshop, pirográffal emléktáblát égettek és kitűzőt fabrikáltak, valamint levendulás illatzsákok készültek.