Falusi CSOK – népszerű lesz a Balaton (Magyar Nemzet)

Július elsejével életbe lépett a családvédelmi akcióterv, melynek keretében bővülnek a családok otthonteremtési lehetőségei. A családvédelmi akcióterv három pontja kifejezetten lakhatási célokat segít, ráadásul a falusi csok igénylése szintén megkezdődik csaknem 2500 településen. A vidéki helyszínek közül kiemelkedő lehet a Balaton térsége. 

Új fejezet indul a lakástámogatások rendszerében, a korábbinál jóval szélesebb kör tud az eddiginél érezhetően nagyobb összegű juttatásokat igényelni – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette: a csok esetében fontos módosítások is életbe lépnek. Használt lakásoknál megszűnik a 35 millió forintos fölső értékhatár, építkezésnél pedig – ha a statikus is úgy látja – meglévő alapra is felhúzható lesz az új ház. Mostantól korlátozás nélkül bármely külföldi országban szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt figyelembe vesznek az igényléskor.

Szintúgy mától lép életbe az úgynevezett falusi csok 2486 csökkenő lélekszámú, ötezer főnél kisebb településen. A korábbi otthonteremtési lehetőségek után ennek lényegi újítása, hogy a családok saját, meglévő ingatlanfelújításához is igényelhetnek akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást, ehhez pedig 7,5 millió forintnyi kedvezményes hitelt. A falusi csok a vidékre költözést is előmozdíthatja: ha a vásárlás mellett a család bővíti is vagy felújítja az ingatlant, összesen 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt kaphat, ráadásul ez esetben sincs kizárva a babaváró támogatás. Szakértők szerint a falusi csoknak a főváros és a nagyobb megyeszékhelyek vonzáskörzetében, valamint a Balaton-parton lehet leginkább vonzereje.

A falusi csok időkorlátos: a program 2022. június 30-ig lesz elérhető. A három év alatt a kormányzat monitorozni fogja, milyen hatása van a kistelepülések életére. Ha 2022-ben az látszik, hogy továbbra is van igény rá, lehet számítani a folytatásra – számol be a Magyar Nemzet.