Falusi csok: a Balaton vonzáskörzete is népszerű (magyarnemzet.hu)

Ezres nagyságrendű megkeresés érkezett az elmúlt hetekben a falusi csokkal kapcsolatban – derül ki egy parlamenti írásbeli válaszból. Orbán Balázs államtitkár ebben kifejtette, hogy az ingatlanárakban eddig meglévő különbségek várhatóan ezután is megmaradnak. A Magyar Nemzet által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ha az elmúlt évek drasztikus nagyvárosi áremelkedése után a kistelepülési árak nem kezdenének növekedni, az óriási vagyonkülönbségekhez vezetne. Jelenleg Pest megye és a Balaton vonzáskörzete a legnépszerűbb az érintettek körében.

„A kormány azokat a településeket jelölte ki a falusi családi otthonteremtési kedvezménynél (csok), ahol az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a népesség. Azonban ezek között is vannak olyanok, amelyek kedvező elhelyezkedésük és jó infrastrukturális adottságuk miatt vonzóbb célpontot jelenthetnek a lakásberuházások szempontjából. Ilyenek lehetnek például Pest megyei helységek vagy a Balaton vonzáskörzete” – válaszolta a minap Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére. „Ezek a különbözőségek az ingatlanárakban már eddig is tükröződtek, és természetszerűleg ezt követően is fennmaradnak majd” – olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető válaszban.

Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy a kormány vizsgálta-e, hogy mennyivel nőttek a falusi csokkal érintett településeken az ingatlanárak. Ehhez Vadai lapunk korábbi cikkéből idézett, melyben az Ingatlan.com adatai alapján arról írtunk: Balaton-parti és jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek eddig a legkeresettebbek a falusi csok települései közül.

Arról is beszámoltunk, hogy bár a települések áraiban óriási a szórás, az átlagárak éves összevetésben két számjegyű emelkedést mutatnak. Fontos adalék ugyanakkor, hogy a kormány döntése értelmében a csok eredeti összegének fele fordítható vásárlásra a falusi csok esetében, éppen a nagyarányú árfelhajtás elkerülése érdekében. Vagyis a falusi csoknál vásárlásra legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást és 7,5 millió forint kedvezményes hitelt lehet kapni.

Mostani válaszában az államtitkár arra is kitért, hogy a kezdetektől élénk érdeklődés kíséri a falusi csokot, amit a pénzintézeteknél, a szaktárcáknál és az információs szolgálatoknál lecsapódó ezres nagyságrendű megkeresés is alátámaszt.

Hozzátette: mivel ez új lehetőség, ezért ingatlanpiaci hatásai később fognak megjelenni. – Nincs kétségünk a falusi csok létjogosultsága és hosszú távú eredményessége tekintetében, ezért a kormány minden támogatást megad a fiataloknak – és a hitelt folyósító pénzintézeteknek –, hogy minél többen vehessék igénybe a vidéki otthonteremtési lehetőséget – szögezte le Orbán Balázs.

A cikk folytatása itt.