Falumúzeumot avattak Kacorlakon (kanizsujsag.hu)

Elődeink hagyatékát gyűjtötték össze és mutatják be a Kis-Balatontól délnyugatra fekvő Kacorlakon a napokban átadott falumúzeumban. A régi parasztházat az önkormányzat önerőből vásárolta meg még 2012-ben. A romos épületből 7 évnyi munka után alakították ki a berendezésében a 20. század első éveit idéző tájházat.

Évekig romos állapotban volt az egykori Bankó-ház, amelyet a kacorlaki önkormányzat vásárolt meg, majd kitartó munkával felújította. A tájház berendezéseit a helyi lakosok ajánlották fel- írja a kanizsaujsag.hu.

– Próbáltunk rá pályázni, sajnos ez több alkalommal sem sikerült. Lassacskán, 7 év alatt elkészült. Úgy gondolom, hagytunk egy olyan bemutatótermet, eszközökkel, tárgyakkal, aminek az utókor, unokáink, gyerekeink biztos, hogy örülni fognak, mert ilyet még nem láttak – mondta el Nagy Ervin Kacorlak polgármestere.

A kacorlaki múzeum és a pár hete megnyitott fityeházi helytörténeti kiállítás is mind azt bizonyítja, hogy a helyi közösségek büszkék elődeik hagyatékára, és azt szeretnék is átadni az utókornak. – Látszik az a törődés, ami az egyes települések polgármestereiből motivációként előjött ezen létesítmények kapcsán, hiszen ők nagyon fontosnak tartják, hogy a falu fejlődjön. S úgy fejlődjön, hogy közben azt az örökséget, amit az eleink hoztak magukkal és adtak át nekünk, azt meg tudjuk őrizni. S azért is fontos ez, mert sok olyan szakma, szaktudás, szerszám sajnos elvesztette már az elmúlt egy-két évtizedben a jelentőségét – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.