Fáklyás Szent Iván éj és jó éjszakát kívánó főtér Balatonakaliban

Balatonakaliban idén elmarad a tűzkerekes Szent Iván éji felvonulás, de helyette szombaton, június 27-én éjszaka, egy visszafogottabb, fáklyás felvonulást tartanak. A hagyományos akali rendezvény végén Szent Iván tüzét a Balaton vize oltja ki. A felvonulás a Balaton egyik új attrakciójától, az napnyugtakor fényjátékot adó és esti dalt zenélő Ófalu-rész főteréről indul – számolt be Koncz Imre polgármester a hirbalaton.hu-nak.

 

Tűzkerék Balatonakaliban (Fotó: Sörös Zoltán)

 

A Balaton egyedülálló sajátosságává vált Balatonakali tavaly őszre felújított, a Kossuth utcából nyíló főtere, ahol minden napnyugtakor járófelületbe rejtett,  energiatakarékos  fényszórók kezdenek pár perces fényjátékba, és rejtett hangszórókból csendül fel, hogy „Adjon Isten jó éjszakát”, vagyis Kodály Zoltán Esti dala.

A Szent Iván éji menet erről a műemléki környezetben található főtérről indul napnyugtakor, az Esti dal felcsendülésekor, körülbelül 21.30-kor.

Koncz Imre elmondta, évtizedes hagyománya van Balatonakaliban a Szent Iván éji, a népi hagyományok szerint termékenységet hozó tűzkerék hajtásnak, amin szeretnek részt venni a település táboraiban nyaraló gyerekek is.  A tűzkereket a falu új, fiatalok lakta részein is át szokták hajtani, bő gyermekáldást remélve. Idén a járványveszély miatt egy visszafogottabb, kis rendezvényt tartanak, ahol tűzszekér helyett fáklyákkal vonulnak majd végig a településen, és juttatják el Szent Iván tüzét a Balatonhoz.

Főtér átadó ünnepség Balatonakaliban (Fotó: Sörös Zoltán)