Fakivágás borzolja a kedélyeket Balatonföldváron

Vágják a fákat Balatonföldváron, a helyiek által szabadstrandként használt területen – írja a Mentsük meg Balatonföldvár kikötőjét Facebook-csoport bejegyzésére hivatkozva a 444.hu.

Októberben derült ki, hogy nagyszabású kikötőfejlesztési projekt indult meg Balatonföldváron: az önkormányzat meglehetősen jutányos áron, 20 millió forintért és egy 500 négyzetméteres terület 20 évnyi használati jogának átengedéséért cserébe jutott hozzá a kikötő bejáratát jelentő 2230 négyzetméteres területhez a balatoni önkormányzatok tulajdonában lévő BAHART-tól. A kikötőfejlesztés viszont a helyi zöldterületek átalakításával jár együtt: a korábbi szabadstrand helyére például parkoló kerül. A település fideszes polgármestere, Holovits Huba egy lakossági fórumon amúgy ordas nagy hazugságnak nevezte a 24.hu erről szóló cikkét, mivel szerinte a terület nem is szabadstrand. Ez annyiban igaz, hogy a területet egy évvel korábban az önkormányzat valóban átminősítette, de attól még a helyiek rendszeresen jártak oda fürödni, és a város honlapján is szabadstrandként említették – írja a 444.hu.

A Somogyi Hírlap, egy a településen tartott lakossági fórumról szóló korábbi tudósításában azt írta, hogy ez a városi terület a kikötő szomszédságában fekszik és bár nem minősített szabadstrand, de helyiek és a turisták is strandként használták. Ebből a zöldfelületből szakítana ki egy nagyjából 500 négyzetméteres részt az önkormányzat és adná át azt a Bahartnak 20 évre használatba, hogy ott a társaság 25 parkolót alakíthasson ki.

– Hazugság volt az, hogy a szabadstrandnak nevezett terület megszűnik és parkoló lesz a helyén – ezt a Somogyi hírlap szerint Holovits Huba polgármester többször is elmondta a közönségnek. A fórumozóknak a városvezető arról is beszámolt, hogy a fél lakóteleknyi területért cserébe a város tulajdonba kapja a kikötő bejárata előtti négyszer ekkora részt. A tervek szerint Földvárnak ez a leginkább frekventált pontja is impozáns küllemet kap két éven belül: közparkot, szökőkutat, játszóteret és illemhelyet terveznek ide. Ahogy Holovits Huba a fórumon fogalmazott: 120 éves elképzelését valósíthatja meg ezzel a város, amelynek így kialakul a nyári városközpontja is.

A Mentsük meg Balatonföldvár kikötőjét Facebook csoport december 21-i bejegyzésének hozzászólói közül többen felháborodásuknak, elkeseredésüknek adnak hangot a fák kivágása, illetve a tervezett munkák miatt.

Mi is írtunk arról, hogy a balatonföldvári kikötő fejlesztési tervei ellen a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) is felemelte a hangját, az Országos Sajtószolgálathoz is eljuttatva tiltakozásukat a tópartra tervezett utak és parkolók miatt, amely álláspontjuk szerint jogszabályokat sért. Bezeréti Katalin, a NABE helyi csoportjának vezetője a hirbalaton.hu-nak akkor azt nyilatkozta, hogy zajlanak az egyeztetések az ügyről a hajózási társaság, az önkormányzat és a civilek között a törvényes megoldásról, amire minden fél törekszik.

A témához kapcsolódó korábbi írásunk, benne Holovits Huba balatonföldvári polgármester nyilatkozatával ITT olvasható.