Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek (Profit7)

A budapesti belvárosi lakások a favoritok, de a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű a magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében. A legtöbben Londonból, Pekingből, Tel-Avivból, Moszkvából, valamint Bécsből és a nagy német városokból érdeklődnek – írja a Profit7.hu.

Stabil – 6-7 százalékos – részesedést mondhatnak magukénak – a NAV adatai szerint – a külföldi vásárlók a magyar lakáspiacon. Elsősorban Budapest belső kerületében lévő eladó és kiadó magasabb árkategóriájú lakások iránt érdeklődnek – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a külföldi vásárlók és bérlők 2017-es ingatlankeresési szokásait vizsgálta.

Az angol nyelvű oldalakon keresők között körében a Budapest belvárosában található lakások mellett népszerűek még a Balaton-parti településeken, valamint a gazdaságilag fejlettebb nagyvárosokban, Győrben, Kecskeméten és Debrecenben lévő lakóingatlanok. A német nyelvű hirdetéseknél a balatoni ingatlanokra és a Győr-Moson-Sopron megyei kiadó házak iránt volt jelentősebb a kereslet – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, az angol nyelvű oldalakat Budapestről nézik a legtöbben, ők a Magyarországon élő külföldiek. Emellett Londonból, Pekingből, Tel-Avivból és Moszkvából érkezik sok látogató. A német nyelvű oldalakat Budapesten kívül Bécsből, Münchenből, Hamburgból és Berlinből olvassák. A bécsi keresők között vannak azok az osztrák munkavállalók, akik szeretnék Győr-Moson-Sopron megyében megoldani a lakhatást, mivel a bérleti díjak itt számukra alacsonyabbak.

Az eladó ingatlanok közül az 50 millió forintnál olcsóbbakat keresik leginkább, a kiadó lakásokért pedig havonta átlagosan akár 250 ezer forintot is fizetnének a külföldi bérlők. A szakértő szerint a népszerűbb lokációkban, elsősorban Budapesten az áremelkedés miatt a drágább lakások piacán erősödhet a külföldi vevők szerepe. Többségük ugyanis tőkeerős vásárlónak számít, akik könnyebben kifizetik még az utóbbi években megemelkedett árakat is.