Falusi CSOK: górcső alatt a balatoni települések (portfolio.hu)

Az elmúlt napokban jelentette be a kormány a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) pontos összegét és feltételeit, amelyre reagálva a portfolio.hu megnézte, hogy ez milyen hatással lesz a vidék ingatlanpiacára, illetve listázták, hogy mely vidéki településeket érintheti az intézkedés. Górcső alá vették a közvetlen Balaton-parti településeket is, a rendelkezésre álló kínálatot és  árakat megnézve. 

A szűkített listában szerepel egy olyan város, illetve község is, amelyek ugyan kedvelt célpontjai lehetnek a nyaralási célra lakóingatlant vásárlóknak, az viszont még nem egyértelmű, hogy a két település megfelel-e a feltételeknek.

A falusi CSOK az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség.) – mondta el Gulyás Gergely, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A változás lényege: azokat a CSOK-összegeket (vissza nem térítendő támogatásokat), amelyeket eddig csak új lakásra lehetett igénybe venni, ezentúl az érintett kistelepüléseken használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni. 1 gyermek után változatlanul 600 ezer forint lesz a használt lakások CSOK-jának az összege, 2 gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, 3 gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekszik.

Mi lesz a balatoni településekkel?

A portál kigyűjtötte azokat a falusi CSOK-nak megfelelő 5000 főnél kisebb településeket, amelyeknél 5 százaléknál nagyobb volt a népességfogyás 2003 óta, illetve amelyek rendelkeznek valamekkora partszakasszal. Az utóbbi feltételnek megfelelve, a több mint 480 Somogy, Veszprém, illetve Zala megyei kistelepülésből már csak kilenc part menti maradt. Az ingatlan.com kínálati négyzetméterárai alapján ezek közül a legdrágább település Szigliget, ahol meghaladja a 400 ezer forintot a fajlagos ár. Néhány helyen (Örvényes, Balatonudvari, Balatonrendes) a kevés eladó ház miatt az átlagolás torz képet adott volna, emiatt ezeknél hiányzik az átlagár. A második legdrágább település Balatonkenese volt 290 ezer forintos négyzetméterárral, ennél a városnál azonban nem egyértelmű, hogy járhat-e az ideköltöző családoknak az állami támogatás.

A falusi CSOK feltételeinek megfelelő nem hivatalos településlistában máris van két érdekes település közvetlenül a Balaton partján, amelyeknél egyelőre még nem tisztázott, hogy miként fog számolni a kormány, de ha ezek egyike is a támogatott települések közé fog tartozni, biztosan lesznek néhányan, akik megfontolják a vízparti házvásárlást. A két kérdéses település Balatonkenese és Balatonakarattya, mindkettőnek 5000 főnél kisebb a népessége, Balatonkenese esetén pedig a jelenlegi lakosok száma csupán 75 százalékát teszik ki a 2003-as szintnek. Vagyis, az a többgyermekes család, aki éppen egy balatoni lakóingatlan vásárlásán gondolkozik, és egy közvetlen vízparti településen szeretné ezt megtenni, annak itt optimális választás lenne a falusi CSOK felvétele. Az árak Szigligethez képest például jóval kedvezőbbek és viszonylag sok, több mint 80 eladó balatonkenesei ház van csak az ingatlan.com adatbázisában is. Van azonban egy kisebb bökkenő, ami miatt a várost akár ki is vehetik a hivatalos listából.

A cikk folytatása itt található.