Ezek lettek a Balatoni Borrégió legjobb borai 2019-ben

A XVII. Balatoni Borok Versenyére 42 termelő nevezett 156 bormintával. 2019-ben a Balatoni Borrégió legjobb fehér bora címet a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016. évjáratú Badacsonyi Olaszrizling bora nyerte. A legjobb vörös bor cím birtokosa a Bujdosó Pincészet Kokas merlot 2015. bora lett. A legjobb rozé bor cím a RÁD-VIN Kft. Rádpuszta pinot noir rozé 2018. boré. A legjobb pezsgőnek a Garamvári Szőlőbirtok 2014.-es Prestige Brut pinot noir pezsgője bizonyult, a legjobb desszert bor birtokosa pedig a Bujdosó Pincészet Aranyhíd sárgamuskotály 2018. bora lett.

(Fotó: hirbalaton.hu)

Különdíjak:

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Koczor Pincészet 2017.-es Furmint bora nyerte el. A társadalmi zsűri különdíjat ítélt oda, melyet -a versenyben legtöbb pontot elért- Zeusz kései 2017. bor kapott, termelője: Szászi Endre Szigligetről. A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) különdíjat ajánlott fel egy kiemelkedően szereplő női borász számára, ezt idén Nikl Olga, a balatonboglári RÁD-VIN Kft. borásza nyert el. A Balatonfüred-Csopak Borvidék hegyközségi Tanácsának különdíját a Szabó és Fia Borpince Kft. (Balatoncsicsó) vihette haza.

A Balatoni Szövetség által, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével megrendezett XVII. Balatoni Borok Versenyének díjkiosztó ünnepségét május 30-án tartották Tihanyban.

A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, szakmai védnöke a Balatoni Borrégió Tanácsa volt. A bírálók között a régió borászai és egyetemi oktatók mellett neves szakírók is képviseltették magukat. A zsűri elnöki tisztét Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszékének vezetője törtötte be.

 

A Balatoni Borrégiót hat borvidék alkotja

A Balatoni Borrégiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidék. A versenyen olyan – e borvidékeken termelt- borokkal lehetett nevezni, melyek helyi, vagy borvidéki borversenyen arany, vagy ezüst minősítést szereztek.

A versenyre 42 termelő nevezett 156 bormintával. A Nagy-Somlói Borvidékről 10, a Badacsonyi Borvidékről 17, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről 47, a Zalai Borvidékről 33, a Boglári Borvidékről 38, a Balaton-felvidéki Borvidékről 11 minta érkezett.

A minták jelleg szerinti megoszlása: 102 fehér bor, 30 vörös bor, 13 rozé, 8 gyöngyöző, 3 pezsgő.

Az eredmények: 3 nagy arany, 41 arany, 93 ezüst, 18 bronz minősítés és egy okleveles elismerés.

A legjobbak (Fotó: hirbalaton.hu)