Ez nem áprilisi tréfa: építkezés a siófoki obszervatórium mellett

Ma elindult az életvédelmi célokat szolgáló balatoni viharjelzés, amelyhez a siófoki obszervatórium szolgáltat adatokat. A 87 éve működő meteorológiai mérőbázisról küldik a jelzéseket a Velencei-tó és a Tisza-tó viharjelző rendere számára is – derül ki a katasztrófavédelem friss kisfilmjéből. Talán nemzetközi szinten is egyedülálló, hogy egy ilyen mérőállomás tőszomszédságában kaphatott engedélyt egy ötszintes társasház megépítése, és az építkezést sem állítják le – megannyi szakember, szervezet és civil tiltakozás ellenére.

Ma itt tart a siófoki obszervatórium szoros szomszédságában, a kerítésétől pár méterre zajló építkezés (Fotó: HírBalaton)

Nem véletlen, hogy egy 2019-ben életbe lépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A mérési adatok pontosságát veszélyezteti egy ilyen beavatkozás. A siófoki mérőbázist ez azért nem védheti meg, mert a szomszédságában építkezni szándékozó cég már korábban építési engedélyt szerezhetett – a hatósági érvelés szerint.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testületének elnöke a tavaly decemberi tanácsülésen kérdésekre válaszolva azt mondta, “évek óta folyamatosan, és nem kevés lépést” tettek annak érdekében, hogy a siófoki obszervatórium zavartalan működése megmaradhasson.

– Mi magunk is leírtuk, javaslatot is tettünk megoldásra, cseretelek biztosítására, telektulajdonos kártalanítására – tette hozzá, megemlítve, hogy megszületett az a jogszabály is, amely már védi az obszervatóriumok közvetlen környezetét a beépítésektől. Elmondta, hogy az építési engedély kiadása, illetve a jogszabály-módosítások olyan “furcsa határidőbeli egybeesést mutattak”, amely a beruházóknak kedvezett. „Több olyan lehetőséget nem látunk, hogy ezt (értsd: az építkezés megállítását) a jelenlegi jogszabályok mentén elérjük. Várjuk, hogy van-e még bármilyen jogorvoslati lehetőség” – fogalmazott a testületi elnök a decemberi tanácsülésen.

Az építkezés tavaly novemberben indult be, és szemmel láthatólag nem találtak jogorvoslati lehetőséget a megállítására. Az agrártárca fennhatósága alá tartozó meteorológusok, akik korábban minden fórumon tiltakoztak az építkezés ellen, végül nem támadták meg az építési engedélyt.

 

Az ügyben korábban  leírt, vagy elhangzott legfontosabb vélemények, állásfoglalások:

  • 2016:   A siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt nyilatkozza, hogy 1956 óta folynak mérések és megfigyelések a  létesítményben. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, amely alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban. Az obszervatórium környezetének beépítése a mérési pontosságokat veszélyeztetné, amely következményekkel járhat.
  • 2017:   Az MTA elnöke az ügyben 2017-ben megküldte állásfoglalását Lázár János miniszternek, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy „..hazánk, és az egész emberiség jövőjét érintő legnagyobb kihívások közé tartozik a klímaváltozással és annak hatásaival történő szembenézés”. Sajnálatosnak nevezte, hogy egy tervezett magánépítkezés miatt a siófoki obszervatóriumban folyó tudományos célú, és a balatoni viharjelzést egyaránt szolgáló életvédelmi fontosságú mérések veszélybe kerültek.
  • 2017:   „A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében” – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) az MTI-vel 2017 elején, amit nem követett lépés.
  • 2018:   dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke egy balatoni rendezvényen azt mondta, kizárólag szakmai elvek alapján már évekkel ezelőtt azt nyilatkozta a szolgálat, hogy nem tudja elfogadni a siófoki obszervatórium melletti építkezést. „.. az agrártárcához fordultunk az ügyben, amikor látszott, hogy egy háttérintézmény szintjén nem lehet megoldani a kérdést. Reménykedünk a megoldásban” – fogalmazott akkor az elnök.
  • 2019:   Egy július elején életbe lépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A siófoki mérőbázist ez azért nem védheti meg, mert a szomszédságában építkezni szándékozó cég már korábban építési engedélyt szerezhetett.
  • 2019:   Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke egy konferencián úgy fogalmazott: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.”
  • 2020:   dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott egy online-konferencián: „..mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”.
  • 2020:   A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) (a legaktívabb, és az egyik legnagyobb balatoni civil szervezet) az építési engedély kiadásakor segítséget kért a meteorológiai szolgálatért is felelős agrártárcától, ahonnan azt a választ kapta, a minisztérium egyedi ügyekben nem illetékes. 2020. július 13-án ombudsmanhoz, azaz Dr. Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához fordult a szervezet, az építési engedély megsemmisítését kérve. A választ a mi napig várja.
  • 2020:  Dr. habil. Bartholy Juditaz Eötvös Lóránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékét korábban évtizedekig vezető egyetemi tanár, aki a meteorológus szakma főtekintélyének számít, az építkezés beindulásának hírére ezt nyilatkozta: “Óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben, életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik. Ennek homogenitása megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat.”
  • 2020:  dr. Bartha Imre, nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeiért állami kitüntetésekben részesült szakember figyelmeztet a beindult építkezés kapcsán: ..riogatás nélkül kijelenthetem, hogy a Balaton térségében, a sajátos szélviszonyok következtében, egy hatékony és biztonságosan működő viharjelző szolgálat nélkül mindig fenyeget egy tömegszerencsétlenség veszélye”.

Itt írtunk arról, hogy hogyan kaphatott engedélyt egy ilyen építkezés.

A beruházás ellen fellépett az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, a balatoni civileket tömörítő szövetség, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület), a műegyetem professzora, a vízimentők elnöke. A  beruházó szerint ugyanakkor tervei megvalósításának nincs szakmai akadálya.