„Ez megnyugtató hely” – dicsérte Magyarországot egy balatoni üdülőben elhelyezett menekült (mandiner.hu)

Az egykori balatonőszödi kormányüdülőben jelenleg 250 ember él. „Idejönni nekem és a feleségemnek elképzelhetetlen megkönnyebbülés” – mondja az Associated Press hírügynökségnek a zsidó vallású Zusha Pletnyov, aki feleségével és öt gyermekével 2014-ben menekült el a kelet-ukrajnai Luhanszkból, és jelenleg a balatonőszödi állami üdülőben él. „Ez megnyugtató hely” – teszi hozzá Pletnyov.

 

A donbasz család az elmúlt tíz évben megjárta a poklot: először Kijevbe mentek, ahonnan a 2022 februári orosz támadás miatt kényszerültek továbbállni, méghozzá a Gázai övezettől néhány kilométernyire lévő Askelonba, ahonnan a Hamász októberi támadása üldözte el őket, egészen a Balaton partjára.

Itt találta meg őket az AP riportere, aki cikkében beszámol arról, hogy egy közel két évtizede használaton kívüli, állami tulajdonban lévő üdülőhelyen  jelenleg mintegy 250 ember, köztük mintegy 100 gyermek él,

Megemlíti, hogy a  tábor különálló lakóegységekkel és egy központi épülettel rendelkezik, ahol naponta három kóser étkezésre van lehetőség. A lakóknak menedéket és közösségi életet biztosítanak, és olyan tevékenységekben is részt vehetnek, mint a sport és a tánc, valamint jesivába járhatnak vallást tanulni.

„Biztosítjuk, hogy az emberek jól étkezzenek, gondoskodunk arról, hogy egészségesek legyenek, pszichésen és mentálisan is” – nyilatkozta Mendel Moscowitz, a tábor rabbija, hozzátéve, hogy az intézmény minden zsidó számára nyitott, legyen az ortodox vagy világi.

A teljes riport itt érhető el.