Ez lett 2022-ben Siófok bora (siofok.hu)

Kötcsén termett 2019-es Olaszrizling, valamint 2018-as lellei Cabernet sauvignon-Merlot házasítás Siófok Város Bora 2022-ben. A balatonboglár-szőlőskislaki Kislaki Bormanufaktúra, illetve a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok büszkeségei.

„A jó bor első számú feltétele, hogy a borász jó legyen, a helyi adottságok, amik szintén kiválóak a Balatonnál, csak utána következnek a sorban” – mondta az augusztusi borbírálat során Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier (borszakértő, borpincér, borpohárnok), örökös magyar bajnok.

A fehér

Bár a Légli család hosszú évtizedek óta ismert és elismert szőlész-borász família Balatonbogláron, a Kislaki Bormanufaktúra alig több, mint 15 éves múltra tekint vissza.

Az apai örökség ellenére én nem ezt a hivatást választottam, a családi birtokot Ottó vitte tovább, én fazekas lettem és csak jókora vargabetű után tértem vissza a családi hagyományhoz – mondta a Siófoki Híreknek Légli Géza, a szőlőskislaki bormanufaktúra borásza. Hozzátette: 2005-ben indította be a borászatot, ami azért sem volt könnyű, mert addigra lezajlott a váltás a hazai borkultúrában, kialakultak a borkombinátok helyébe lépő családi borászatok. Másfél évtized ahhoz volt elég, hogy letegyék a birtok alapjait, most már jöhetnek az olyan minőségi borok, mint amilyen a Siófok Város Borának választott 2019-es kötcsei olaszrizling is.

“Mi a termőhelyben, annak egyedi adottságaiban hiszünk, a természethű szőlészkedés és borászkodás a hitvallásunk. Azt valljuk, hogy a bor a szőlőtőkén készül, nekünk az a feladatunk, hogy ne rontsunk rajta… Természetesen a modern borászat technikai vívmányait mi is alkalmazzuk, de például vegyszeres beavatkozással nem élünk. És úgy látjuk, ez eredményre is vezet.”

-fogalmazott. Légli Géza szerint az egyre szélsőségesebb időjáráshoz való alkalmazkodás a közeljövő nagy kihívása a borászok számára.

„Az időjárás-változás egyik nyertese éppen az Olaszrizling lehet. Kötcsén 2012 óta szőlészkedünk és 2017-re az is kiderült: a fehér, ezen belül az Olaszrizling igen kiváló termőhelye. Ezt ma már eredmények, elismerések sora igazolja. Zömmel világfajtákkal dolgozunk, de megőrizve egy-egy helyi hagyományos fajtát fehérből és vörösből is. A 2019-es, fahordóban erjesztett, érlelt Olaszrizling is szépen mutatja Kötcse adottságait és a fajta erényeit. Későn érő volt, 10-15 éve még október előtt nem szüreteltünk Olaszrizlinget, ám ma már az időjárás-változásnak köszönhetően szeptemberre beérik, miközben megtartja a savát is. Hosszú távon építünk rá, közel tíz hektárt telepítettünk már Kötcsén. Az Olaszrizling a balatoni borrégió kiemelt fajtája is; a Kárpát-medence legjobb Olaszrizling borai Balaton-környékiek, és mára a déli parti termőhelyek is felzárkóztak az északi partiakhoz.”

A vörös

A Garamvári Szőlőbirtok Esti Kék cuvée bora a kokashegyi Cabernet sauvignon és a Lelle-dűlőről származó Merlot tökéletes házasítása, melynek ízében az étcsokoládé és fekete meggy, illatában a meggy és szeder jegyei ismerhetők fel, amit megkoronáz a fahordós érlelés adta karakter.

Házasításra ideális fajtákból állt össze Siófok város vörösbora – közölte Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok főborászától.

„A Cabernet tipikusan férfias, a Merlot ugyanakkor finom gyümölcsösségénél fogva szinte nőiesen könnyed bor. E borházasítás módszere egyébként több évtizedes múltra tekint vissza, a Cabernet és a Merlot gyakorta kerül egy házasításba egy kedvelt, jól értékesíthető borrá, esetünkben a 2018-as Esti Kékké. Palackozása óta ráadásul már szépen kikerekedett, karakteresedett. Az erdei gyümölcsös Cabernet és a meggyes-málnás, étcsokoládés ízvilágú Merlot karakteréhez járul hozzá a Cabernet francia barrique hordós, valamint a Merlot magyar hordós érlelése; mindkét fajta meg tudta őrizni önálló stílusjegyeit is.”

Garamváriék családi vállalkozása két telephelyen dolgozik, a balatonlellei szőlőbirtokon, ahol a birtokközpont körül 90 hektáron művelnek szőlőt, illetve a budafoki pezsgőüzemben, a cég kereskedelmi központjában, ahol a pezsgőgyártás is zajlik.

„A dél-balatoni termőterületek zömével ellentétben nálunk a kék szőlő fordul elő nagyobb arányban, lévén hogy a jelentős részben exportra szállítunk és külföldön a vörösborunk keresettebb – folytatta a főborász. – Az Egyesült Államokba exportálunk a legtöbbet, de Kanadába és számos uniós országba és Angliába is szállítunk. Az exportpiac nagyobb aránya miatt a nemzetközi fajták a jellemzőek (Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon blanc), de vannak magyar fajtáink is, mint a Furmint, a Cserszegi, az Irsai, a Kadarka. A szőlő – ezt valljuk – a természet ajándéka, a borász pedig évente lehetőséget kap, hogy szépet, maradandót alkothasson. A természet és a borász együttes alkotása: ez a Garamvári bor.”

Siófok Város Bora reprezentációs és marketing célokat szolgál, a kiválasztott, egyedi jelöléssel ellátott borok képviselik Siófok városát egy teljes éven át. A város szeretné, ha minél többen megismernék a nyertes borokat, ezért a tervek szerint a városi rendezvényeken is feltűnnek a borászatok, illetve a helyi éttermekben, szállodákban is felkerülnek a borlapokra „Siófok Város Bora 2022” címmel kiemelve.