Orosz házaspár tárlata Keszthelyen: “Ez a város, ami beszél hozzánk” (tvkeszthely.hu)

Keszthely kincseit, a város ezer arcát mutatja be Konstantin Kashin és Natalia Lvovna közös tárlata. Az orosz házaspár öt éve él a városban, a hétvégén megnyílt kiállításon grafikákon és fényképeken keresztül láttatják mindazt, amit számukra Keszthely jelent. Az Ez a város, ami beszél hozzánk című tárlat a Karmelita Bazilikában látható május végéig.

Keszthely ikonikus épületei  a Festetics kastély, a Fő téri templom,a Karmelita Bazilika  mind-mind megjelenik Natalia Lvovna grafikáin. A főként filctollal és tintával készült alkotások egészen új látásmóddal mutatják be a város részleteit. A képek érdekessége, hogy némelyik vörösborral készült, a művész azt mondja, a badacsonyi Kékfrankos kiválóan alkalmas a festésre. A művész házaspár nagy örömmel mutatta meg alkotásait a keszthelyieknek.

„Az orosz nyelvben van egy olyan mondás, hogy az asztalomnak festek, de egy alkotónak nem az a célja, hogy az asztalnak rajzoljon. Teljesen más érzés, hogy azt, amit érzek, amit szeretnék kifejezni, azt az emberek látják. Az interneten nagyon sok dolgot meg tudunk osztani, de mégis hiányzik az az energetika, ami a közönséggel való találkozásnál előjön” – mondta a grafikusművész.

Konstantin Kashin fényképein visszatükröződik a természet szeretete. A művész a tavasszal éledő természettől a zöldbe borult nyári városon át a téli tájig mutatja meg Keszthely ezer arcát. A fényképek alatt az alkotó kedvenc írójának, Max Freinek az idézeteit olvashatja a közönség. Konstantin portrékat is készít, de az épületek ragadják magukkal igazán.

„Különböző helyzetekben különböző hatások érnek. Például a fesztiválokon soha nem fotózok házakat, viszont amikor nincsenek fesztiválok és csak sétálok, akkor jönnek a házak” – tette hozzá a fotóművész.

A művész házaspár tárlatának a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika ad otthont. Fodor János plébános elmondta, az ilyen kulturális programok részei az evangelizációnak, hiszen ha valaki megnézi a képeket, akkor megnézi a templomot is, és előfordulhat, hogy megtalálja Istent. Ezért is fogadták szívesen a tárlat ötletét.

„Natalia egy pár évvel ezelőtt a Facebook oldalunkra átküldött egy grafikát, ami a templomunkat ábrázolta és onnantól kezdve elkezdtünk érdeklődni az iránt a csoda iránt, amit ő a kezével meg tud valósítani. Kiderült, hogy a város több pontjáról is készített képeket és arra gondoltunk, hogy nagyon jó lenne mindazt bemutatni, amit ő lát, illetve ahogy ő látja a templomunkat illetve magát a várost.” – emelte ki a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika plébánosa.

A tárlatot Vozár Péterné nyitotta meg. Keszthely alpolgármestere elmondta, nagy öröm, hogy vannak a városban olyan művészek, akik megmutatják a tősgyökeres keszthelyieknek a település szépségeit. Hozzátette, Keszthely befogadó város, amely mind a hazai mind pedig a külföldi betelepülőket szívesen fogadja.

„Nagy élmény ez nekünk, hiszen mi született vagy itt lakó keszthelyiek sokszor nem is vesszük észre azt a szépséget, ami körülvesz bennünket. Ők, akik külső szemlélők és úgy kerültek ide több ezer kilométerről, ők nem csak itt laknak, hanem aktív részesei lettek a közösségünknek, illetve még a mi helyi identitásunkhoz is hozzátesznek.” – tájékoztatott Keszthely alpolgármestere.

Az orosz művész házaspár közös tárlata a Karmelita Bazilika oldalfolyosóján kapott helyet. A fotókat és rajzokat felvonultató kiállítás a keszthelyiek és az ide érkező vendégek számára is tartogat érdekességeket – a Keszthelyi TV híradása szerint.