Ez a balatonvilágosi Traubisoda kalandos története (origo.hu)

Sok más, a kommunista diktatúra idején, a hetvenes-nyolcvanas években népszerű márkával szemben a Traubisoda még a rendszerváltozást követő évtizedekben sem tűnt el az üzletek polcairól. Sőt, nem is egy, hanem kétfélét is lehetett belőle kapni. Emögött azonban korántsem a bőség zavara állt, hanem az, hogy két cég is a magáénak vallotta az üdítőital gyártási jogát, ami húsz éven keresztül tartó pereskedéshez vezetett. A jogi eljárások időközben lezárultak ugyan, és tisztázódott a licencjog kérdése, ám a peres eljárások sokaságából végül győztesen kikerült vállalkozást a közelmúltban felszámolták, ezzel pedig végképp megszűnhet a fél évszázaddal ezelőtt útjára indított, “szocialista kólának” is nevezett üdítőital-márka.

A márkanév története bővelkedik az elképesztő fordulatokban. Ötven esztendővel ezelőtt, 1971-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság kezdte meg a Traubisoda gyártását a balatonvilágosi üzemében – írja az origo.hu.

A Traubisoda védjegy eredeti jogosultja az osztrák Lenz Moser nevű, borokkal foglalkozó cég volt Magyarországon és még számos országban (a név egyébként a Traube német szőlő szóból származik).

A Csongrád Megyei Hírlap a következőképpen számolt be az újdonság bevezetéséről:

„Új üdítőitalt mutatott be kedden a Duna Intercontinental szállóban a Badacsonyi Állami Gazdaság és az osztrák Moser-cég. A Traubisoda nevű ital csemegeszőlő levéből, cukorból, citromsavból és szénsavas vízből készül, kémiai tartósítás nélkül, pasztörizálással, így korlátlan ideig eltartható. Az osztrák Moser-cég licence alapján Balatonaligán, a Badacsonyi Állami Gazdaság olasz, holIand és magyar gépekkel felszerelt új traubiüzemében kezdődik a gyártás ezen a héten.”

A szerződés értelmében a magyar állam borban fizetett, az első 10 évben 50 ezer hektolitert, amit a saját boraikkal és üdítőikkel 62 országban kereskedő osztrákok továbbértékesítettek. Az együttműködés kifejezetten gyümölcsözőnek bizonyult, a Traubi eladásai elképesztő tempóban futottak fel.

Az 1970-es és 1980-as évek során a termék nagy népszerűségnek örvendett, gyártásába időközben a csányi, a kunbajai és a debreceni állami gazdaság is bekapcsolódott.

Az első jelentősebb fordulat akkor következett be a Traubi történetében, amikor a Lenz Moser csődbe ment, és 1986-ban a szintén osztrák Warimpex AG-vel kötöttek a magyarok megállapodást.

Az igazán nagy bajok azonban a rendszerváltás után kezdődtek, mivel az 1990-es évek elejére – főként a konkurencia megerősödése miatt – a kereslet jelentősen csökkent. Badacsony és vele együtt a balatonvilágosi Traubi-üzem a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az állami cégek legtöbbjét jellemző sorsra jutott: egyre nőtt a veszteség, majd elkezdődött a felszámolás, és azzal párhuzamosan 1992-ben a privatizáció.

A Badacsonyi Állami Gazdaságot 1992-93 folyamán az Állami Vagyonügynökség privatizálta, és pályázatot írtak ki rá, amelynek eredményeként az üzemet a licencjoggal együtt az Egyesült Államokból Magyarországra települt Salamon Berkowitz üzletember cége a debreceni Centralis Kft 1993-ban megvásárolta, ,majd a vállalat 1995-ben az üzemet és a védjegyet eladta a szintén Berkowitz által vezetett Traubi Hungária Rt.-nek, amely megkezdte az üdítőital gyártását.

Ekkor jött egy újabb fordulat, ugyanis 1995-ben egy másik cég is “Traubi” gyártásba fogott. Mégpedig a debreceni székhelyű Ráthonyi Kft. A gyártáshoz jogot is szereztek, a Lenz Moser csődbemenetele után azt az aroma szállítását végző osztrák Warimpex AG-tól vették meg. Ennek aztán az lett a következménye, hogy egyes időszakban Traubisoda és Traubi márkanév alatt is lehetett üdítőt vásárolni, amelyek ugyan egy licensz alá esetek, mégis két külön cég gyártotta azokat.

Az ellenérdekelt felek egymásnak feszültek, és annak eldöntése érdekében, hogy ki gyártja a valódit: az időközben Traubi Hungária Rt.-vé alakult Centráls Kft. és a debreceni üzemet megvásárló Ráthonyi Kft.-vel szerződésben álló Warimpex AG között egy, csaknem két évtizeden keresztül tartó jogi háború robbant ki.

Az első ütközetet 2000 februárjában a Legfelsőbb Bíróság határozata zárta le, amely kimondta, hogy
a Traubi Hungária Rt nem használhatja a nevében a Traubi vezérszót, és több bírósági döntés is megerősítette, hogy az üdítőitalnak a Traubisoda illetve Traubi név alatti gyártásával védjegybitorlást követ el.

Ennek az ítéletnek a hatására Berkowitz cége 2005-ben Tra-Üdi Tradicionális Üdítőital-gyártó Rt.-re változtatta a nevét. Majd néhány évvel később, 2009-ben a Tra-Üdi Zrt. azt kérte a cégbíróságtól, hogy visszaváltoztathassa nevét; ekkor a Fővárosi Ítélőtábla határozata az Egyesült Államokból érkezett üzletember cégét jelölte ki az üdítőital névhasználati jogának birtokosaként, továbbá a vállalat neve Traubi Hungária Tradicionális Üditő-gyártó Zrt. lett.

Ezt persze a “másik Traubi” forgalmazója, a debreceni székhelyű Ráthonyi Kft. sem hagyhatta annyiban, és
2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla már azt mondta ki, hogy Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi és Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket, így ezt a tevékenységet be kellett szüntetniük.

Az ítélőtábla ítéletében tényként szerepelt, hogy 1993 óta a Traubisoda védjegy tulajdonosa az osztrák Warimpex AG, és 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft. rendelkezik a kizárólagos használati joggal.

De ezzel még mindig nem volt vége a jogi eljárásoknak, mert 2016 februárjában a Veszprémi Törvényszék áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt bűnösnek mondta ki Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot és másfél millió, illetve 750 ezer forintra büntették őket. Ezen felül 15 millió forintos pénzbírsággal sújtották a felszámolás alatt álló Tra-Üdi Zrt.-t, a két amerikai állampolgárságú férfi családi cégét.

A Ráthonyi Kft. tehát jogerősen megnyerte a közel 20 éven át tartó jogi csatározást a Traubisoda márkanévért, felszámolták a márkanevet bitorló rivális céget, elérhetővé váltak számukra az állami és uniós támogatások is. Három év alatt 300 millió forint támogatást kapott a legendás üdítőitalt gyártó debreceni vállalkozás palackozóüzemének fejlesztésére.

A Ráthonyi több kiskereskedelmi partnernek is értékesítette termékeit, köztük a Metrónak, a Sparnak, a CBA-nak, az Auchannak, az Aldinak, a COOP-nak, majd 2018-tól a Lidlnek és a Penny Marketnek is.

Ekkor úgy festett, eljött a cég, és vele együtt a Traubi ideje, ám következett a már ki tudja hányadik fordulat az üdítőital-márka történetében: még mielőtt igazán termőre fordult volna az üzlet, minden összeomlott.

A Debreceni Törvényszék 2018 júliusában elrendelte az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását, miután a társaság bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette,  amelynek egy jogvita volt az előzménye a vállalkozás és egy partnercége között. A kft. debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron a felszámoló meghirdette eladásra.

Ahogy annak idején az Origo is beszámolt róla, az italgyártó kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról ekkorra – a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint – 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúgott, és már mindössze 7 dolgozót foglalkoztattak, míg az előző évben még 32-őt.

Ezzel tehát úgy tűnik, öt évtized elteltével véget ér az egykor népszerű üdítőital márka története, amely nem elég, hogy a rendszerváltozást követően nem igazán találta már a helyét a piacon, emellett egy kíméletlen konkurenciaharc áldozatává is vált.