A legrosszabb forgatókönyv szerint évtizedeken belül kiszáradhat a Balaton? (24.hu)

Egyre gyakrabban látnak napvilágot szakmai vélemények a Balaton ökoszisztémájáról, köztük a tó lehetséges kiszáradásáról is. Mindez a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 2050-re bekövetkezhet, és már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize – írja a 24.hu, szemlézve a sonline.hu interjúját Tóth Viktorral, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársával.

A sonline.hu a tóban zajló folyamatokról kérdezte Tóth Viktort. A terjedelmes interjúban a kutató kifejtette, hogy ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, például a vízszintjébe, akkor a tó ellenne magában. A magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent.

A tihanyi székhelyű kutatóintézet munkatársai a Balaton védelmével foglalkoznak, de az általuk megfogalmazott tudományos tanácsokat gazdasági szempontból vagy megfogadják, vagy nem. A vízszintszabályozással kapcsolatosan a vízügyi szakemberek például nem fogadták el a limnológiai kutatóintézet tudósainak aggályait.

Ugyanakkor a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben is az a vélemény alakult ki, hogy nem szabadna kizárni a vízpótlás lehetőségét azokban az időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében nincs elég csapadék, mert ez húsz éven belül fontos kérdéssé válhat.

Az élővilág alkalmazkodik a mindenkori vízszinthez. Alacsony vízben sarjadni tud a nád és nőni fog a hínár, magas vízállásnál pedig visszaszorul a nádas, kevesebb hínár és több alga lehet a tóban

– említette a szakember.

Tóth Viktor szerint a 2019-es algavirágzás vagy szélsőséges jelenség volt, vagy egy tendencia kezdete. Ha kirívó esemény, akkor talán nem fog romlani a helyzet, azonban ha tendencia, akkor akár egy évtizeden belül élhetetlenné válhat a Balaton. Mindenesetre a jelenség a szakembereknek erős figyelmeztetés adott, talán lehetőség nyílik a tó monitoring rendszerének modernizálására.

Egyes előrejelzések szerint 2200-ra a tó kiszárad. A kutató ilyen nagy távlatra nem szeretne jósolni, de véleménye van.

Ha rossz pillanatomban kérdez, akkor azt mondom, ez már 2050-re bekövetkezhet, és már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize. Ez a nagyon rossz forgatókönyv

– válaszolta Tóth Viktor a portál kérdésére, hozzátéve: a biológiai rendszerek, mivel kaotikusak, nem írhatók le lineárisan.

Szerinte minél tovább halasztják az ésszerű, tudományosan megalapozott, és nem csak gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást, a probléma annál nagyobb lesz.