Az Év Balatoni Középülete a balatonfenyvesi gyermektábor

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit. A három kategóriában meghirdetett versenyen Az Év Balatoni Középülete a balatonfenyvesi gyermektábor lett. (A többi díjazottról itt érhető el információ.)

Év Balatoni Középülete 2021 a balatonfenyvesi gyermektábor lett (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az ünnepélyes díjátadón Deák Krisztina, a Miniszterelnökség főosztályvezetője így indokolta a zsűri döntését:

 

Balatonfenyves egyik nagy erénye, hogy sikerült máig megőriznie minden más Balaton-parti településtől megkülönböztető arculatát: Nem zsúfolt üdülőváros, árnyas lombok között zömében földszintes, kisebb alapterületű nyaralók bújnak meg. Ebben a környezetben áll, immár megújulva a fővárosi II. Kerületi Önkormányzat gyermektábora.

A felújítás kezdetben, a balatoni üdülőkre oly jellemző – leromlott állagú faházak cseréjén kívül érdemi változtatást nem ígért, azonban a tervezők és megbízói közötti bizalom kimozdította a fejlesztést a megszokott útról és a könnyűszerkezetes építmények helyett végül téglaházak valósultak meg.

Az építészeti alapgondolatot egy központi, szélvédett udvar köré szerveződő láncszerű épületsor képez, melyek közlekedő szerepet is betöltő átmeneti térrel kapcsolódnak egymáshoz, így a tornácok láncolatán át száraz lábbal és akadálymentesen elérhető a főépület összes közösségi funkciója.

A „bódéépítészetet” és a szigorú urbánus, üdülőformát, mint két lehetséges végletet elkerülve a tömegek jó érzékű, helyhez illő tagoltsága valósult meg. Változatos rajzolatú tornácok, tetők játéka dominál, az állandósságot szépen öregedő, de szükség esetén alacsony költségekkel felújítható anyaghasználat biztosítja.

A kert és épületek jól működő, szerves egységet alkotnak A parti nádashoz kis sétány vezet, kiépített tűzrakóhelyekkel, a nélkülözhetetlen pingpongasztalok az épületek utcafronti takarásában sorakoznak, a gyorsan árnyékot adó fafajok mellett a kiemelt ágyásokba nyáron virágzó, színes évelőket ültettek.

A gyermektábor tervezője a déli part jó ismerője: a környéken töltötte gyermekkorának nyarait, tervezett a környékre már saját nyaralót, fonyódi háza 2018-ban üdülőépület kategóriában elnyerte az Év balatoni háza díját.

Év Balatoni Középülete 2021 a balatonfenyvesi gyermektábor lett (Fotók: Balatoni Szövetség)