Év végéig keresik az Év Balatoni Házát három kategóriában – meghosszabbították a határidőt

Meghosszabbították az Év Balatoni Háza 2021. építészeti díjpályázat eredetileg december 15-ig tartó leadási határidejét december végéig – a Balatoni Szövetség tájékoztatása szerint. A pályaművek új benyújtási határideje: 2021. december 31. 23.55. Pályázni három kategóriában lehet: lakóépület, középület, gazdasági épület/üdülő. A balatoni kiemelt üdülőövezet területén megvalósult, 2013. január 01. után használatba vett épületek terveit várják a pályázatra.

Pályázni az épületek tervezői tudnak, a megvalósult épületekről készült hat fénykép, illetve a tervdokumentáció feltöltésével. A bírálat során a magas építészeti minőségen kívül a környezetbe való illeszkedést is vizsgálja a Bíráló Bizottság. A három fődíjon kívül különdíjak odaítélésére is lesz mód.

A pályaműveket a www.azevbalatonihaza.hu honlapra lehet feltölteni.

***

A térség minőségi építészetének népszerűsítése és megismertetése a célja idén is a Balatoni Szövetség (BSZ) és a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) pályázatának, amelyet  – ahogyan a korábbi években, idén is – támogat a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága.

A három kategória első helyezettje egymillió forint pályadíjon osztozhat. A beérkezett pályamunkákat (megvalósult épületek tervei, az épületről és környezetéről készült fotók) a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Balatont közrefogó három megye főépítészeiből álló zsűri bírálja el. A pályázatra elektronikus úton lehet nevezni. A kiírás részletei a pályázat hivatalos honlapján érhetőek el.

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt, az előző évi versenyen az akkor beérkezett 23 pályamű közül az Év Balatoni Lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett. Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonfüredi Horgász klubház, az Év Balatoni Középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el.