Év Balatoni Háza: két friss Ybl-díjas is a különdíjas épületek tervezői között

“Kiemelkedő színvonalú pályázatok érkeztek be az Év Balatoni Háza 2019. építészeti díjpályázatra” – nyilatkozta Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bíráló bizottság titkára a hirbalaton.hu-nak. A balatoni megmérettetésben elismerésben részesült épületek tervezői közül ketten is 2020. március 15.-én kitüntetett Ybl-díjasok. Egyikük a Balatoni Szövetség különdíját elnyert épület, a mindszentkállai Borász házának tervezője, Sajtos Gábor DLA.  (Hamarosan bemutatjuk a másik Ybl-díjas építész balatoni pályázaton különdíjat nyert épületét is.)
A Balatoni Szövetség különdíjában részesült a Borász háza Mindszentkállán (Fotó: Balatoni Szövetség)
 

– A pályázat célja a minőségi építészet népszerűsítése, bemutatása a Balaton régióban. A bíráló bizottság a különdíjakkal is jelezni kívánta, hogy több kiemelkedő színvonalú épület is megvalósult a Balatonnál az elmúlt években, ez megerősítést kapott a magas rangú építészeti elismerések odaítélésével is – fogalmazott Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

A balatoni építészeti díjpályázatról és három kategóriagyőzteséről szóló beszámoló itt érhető el.

A Borász háza Mindszentkállán (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az „Év Balatoni Háza 2019.” pályázaton a Balatoni Szövetség különdíját a mindszentkállai Borász háza nyerte el. A döntés indoklása a napokban megtartott díjátadón így hangzott:

Az Év Balatoni Háza 2019. építészeti díjpályázatra beérkezett anyagok első áttekintésekor már az egyik legfigyelemre méltóbb pályamű volt ez az épület. A fotókon egy egyedi hangvételű, sajátos karakterű házat láthatunk, mely sejtelmessége, izgalmas megjelenése az esti felvételeken még inkább kiteljesedik.

A helyszíni szemlén sem csalódtunk, tovább nőt ámulatunk. Attraktív a belső terek kialakítása, lenyűgöző a részletekbe menő példás igényesség.

Mint Bartók zenéje, melyben a népi gyökerek fellelhetők, azonban hangzásában mégis valami egészen új, így ez a ház is arányaiban, tömegformálásában, anyaghasználatában úgy tiszteleg a hely szelleme előtt, hogy vállaltan a mai kor épülete kíván lenni.

 A homlokzaton a vakolt fehér felület és kőburkolat kettőssége dominál, ahogy illik ez a Káli-medencében, mégis a kő burkolat egy teljesen újszerű struktúrában jelenik meg. Ahogy a terveken olvashatjuk: „16cm vtg. perforált bazalt kő fal, 4cm magas hasított kőtéglákból falazva, minden 2. sor hézagosan rakva, 8-16cm széles bazalt lapokkal, 8-24cm széles hézagokkal, véletlenszerűen”, mindez szinte csipkeszerű finomságú, lenyűgöző megoldást eredményezett. Ez az innovatív tervezői gondolkodás minden részletében végig kíséri az épületet, melyhez az építtetői igényesség (Granaco Kft., Ladó Lóránt) és a gondos kivitelezés („Z-Szabó-Bau” és Társa Kft.) mesterhármasa révén egy nagyszerű ház született. Gratulálunk mindannyiuknak, elismerésünk a tervezőknek: Sajtos Gábor DLA és Virág Péter építészeknek.”

A Balatoni Szövetség különdíjában részesült a Borász háza Mindszentkállán (Fotó: Balatoni Szövetség)