Év Balatoni Háza: a középület kategória győztese, a balatonfüredi MoMü

Az Év Balatoni Háza 2023 díjpályázat győzteseit a közelmúltban hirdették ki lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A minőségi, tájba illő építészetet népszerűsíteni kívánó megmérettetésen középület kategóriában a balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) tervezői nyerték el a díjat.

A díjazott balatonfüredi középület, a MoMű (Forrás: welovebalaton.hu)

 

Pályázni a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, 2014. január 1. után használatba vett épületekkel lehetett 2023. december 31.-ig pályázni. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építész kamarája, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára volt.

A MoMű-t és tervezőit, Vikár Andrást DLA, Lukács Istvánt, Gál Árpádot (Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.) a NABE méltatta a díjátadón az alábbi laudációval:

Az eredetileg Balatonfüredi Modern Képtár néven tervezett épület sok felmerülő név közül végül a Modern Műtár rövidítésből alkotott MOMŰ mozaikszó néven kerül a köztudatba.  A két szó egymás mellé tétele; a mai „modern” és régi korok „műtár” szavának ellentmondása visszatükröződik a kialakult épületegyüttesben is. A projekt ugyanis a város reformkori városrészében, műemléki környezetben valósult meg két villaépület felújításával valamint az őket összekötő modern üvegfolyosó létrehozásával.

Az 1912-ben épült egykori fürdőigazgató háza és az 1890-es években építtetett Engel-villa több átalakításon, funkció- és tulajdonosváltáson esett át az elmúlt évszázadban, míg a Szöllősi-Nagy – Nemes műgyűjtő házaspár kortárs gyűjteménye otthonra nem talált benne.

Az új funkcióhoz, valamint az elvárt és előírt igényekhez igazodva mindkét meglévő épület felújítására szükség volt. Szerkezeti átalakítások, kisebb falbontások révén új belső lépcsőt kapott a főbejárati épület és megújultak a vizesblokki egységek is, a lényeges változást azonban a két épületet összekötő, új folyosó jelenti.

Egy balatonfüredi séta során, mire a látogató a Blaha Lujza utcára ér, már hozzászokik a századfordulós nyugodt, horizontális tagolású házakhoz, a villaépületek világos vakolt homlokzataihoz, zölddel keretezett ablaksoraihoz, ismétlődő motívumaihoz. Itt azonban az eddigiektől teljesen eltérő forma és anyaghasználat megállásra készteti a nézelődőt. A szögletes tömbök sorában ívesen kanyargó, átlátható üvegszerkezet vonzza a tekintetet, annak ellenére is, hogy a terepadottságoknak köszönhetően az utcasík alatt köti össze a két épület alsó szintjeit, átlátást biztosítva fölötte a megszokott látványra. Az új épületrész a kert részévé válik, a télikert hangulat helyett azonban a térben elhelyezett modern szobrok felkeltik a kíváncsiságot. A folyosón való átsétáláskor érezhető, hogy az üvegfelület egyben tartószerkezet is, ezzel biztosítva a légies megjelenést, amit a födém markánssága ellensúlyoz.

A kialakult épületegyüttes léptékével, finom megoldásaival hozzátesz Balatonfüred kortárs építészetéhez, megmutatva, hogy tiszteletben tartva az elődök munkáit, hogyan lehet fiatalítani, frissíteni azokat.

 

A MoMű madártávlatból (Forrás: Balatoni Szövetség)

 

A MoMű éjszakai fényekkel (Forrás: epiteszforum.hu)