Európai mércével is különleges a keszthelyi Vajda-gimnázium (zaol.hu)

Megkezdődött a 250. tanév a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban. A Balaton Színházban tartott ünnepélyes tanévnyitón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott: nemrégiben, kormányzati támogatásból, megtörténtek a régóta várt ablakcserék, felújították az udvart, s a jubileumi év kezdetére új kaput is állítottak. Mint mondta: az elmúlt években egyre jobb eredményeket ért el az iskola, amely a vidéki gimnáziumok rangsorában előkelő helyen szerepel.

 

Biró Patrik, a fenntartó Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője kiemelte: a Vajda fogalom lett a negyed évezred alatt, olyan alma mater, amely kellő tudással vértezi fel mindazokat, akik a padjait koptatják. Leszögezte: „a genius loci itt van, de nem amiatt, hogy a múltba révedjünk, hanem azért, hogy segítsen előretekinteni”.

Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium intézményvezetője arról is beszélt, az iskola negyed évezredes múltja olyan tekintélyes történelmi örökség, amilyennel hazai, de még európai összehasonlításban is csak kevés intézmény büszkélkedhet. Kiemelte: különleges, hogy az intézményben az elmúlt 250 évben csupán néhány hónapig szünetelt a tanítás, tehát az iskola alapításától kezdve folyamatosan szolgálja Keszthely és térsége oktatásügyét.

– Gimnáziumunk alapítója, gróf Festetics Pál egyik kiemelkedő egyénisége volt azon 18. századi magyar főnemeseknek, akik céltudatos munkával építették újjá a török korban szinte teljesen elpusztult országot – folytatta a direktor. – Fiatalon széleskörű műveltségre tett szert, és a korai felvilágosodás eszméit követve vallotta, hogy a haza felemeléséhez, az ország viszonyainak javításához az iskoláztatás kiterjesztésén keresztül vezet az út. Ebből az elgondolásából született meg 1772-ben a keszthelyi gimnázium, amelyet tanár- és diákgenerációk értékteremtő munkája, valamint a társadalmi környezet folyamatos támogatása hamarosan az ország neves intézményeinek sorába emelt.

A teljes cikk itt elolvasható.