Európában egyedülálló energiatárolót telepített Zánkán az E.ON

Európai szinten is egyedülálló, innovatív energiatároló-rendszert alakított ki az E.ON Hungária Csoport Zánkán uniós támogatással. A mobil tárolórendszer segítségével a megújuló erőforrásokkal termelt áram rugalmasan tárolható és az adott igények szerint használható fel. Ráadásul ezzel a megoldással a napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatása gyorsabban és olcsóbban valósítható meg – áll a cég sajtóközleményében.

 

A következő évek egyik legnagyobb energetikai kihívására mutat példát az E.ON Hungária Csoport Zánkán kialakított energiatárolója. Az európai szinten is példaértékű beruházás révén ugyanis olcsóbban és gyorsabban kapcsolhatók majd a hálózatra a megújuló erőforrások, például a napelemes rendszerek.

Az E.ON szolgáltatási területén csak az elmúlt 4 évben több mint 17-szeresére nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye, a jövőben pedig további jelentős növekedésre lehet számítani, a környezetbarát és takarékos napelemrendszerek ugyanis az ipari felhasználók és a háztartások körében is egyre népszerűbbek.

A Zánkán létrehozott energiatároló-rendszer segítségével a megújuló erőforrásokból származó energia a fogyasztói igényekkel rugalmasan összehangolható. A naperőművek a legtöbb energiát napközben termelik, az energiatároló segítségével viszont az így termelt energia könnyedén, akkor használható fel, amikor arra igény van.

A tárolórendszer másik előnye, hogy segítségével akár jelentős megtakarítást lehet elérni a napelemek hálózatra kapcsolásakor, mivel alkalmazása kiválthat egyébként költségigényes munkafolyamatokat is. A Zánkán átadott energiatároló könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, így a tárolóegység később áthelyezhető akár más helyszínekre is, az igényeknek megfelelően.

„Fejlesztéseink célja, hogy a magyar családok és vállalkozások a megújuló erőforrások, kiemelten a napelemes rendszerek előnyeit élvezhessék a következő évtizedekben, miközben változatlanul biztosítjuk számukra az energiaellátás stabil hátterét. Ennek érdekében villamoshálózatunkat a legújabb innovációkkal szereljük fel, hozzájárulva a gazdaság fejlesztéséhez, valamint Magyarország és a saját klímacéljaink megvalósításához” – mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

 

Energiaközösségek kialakítása a cél

A fejlesztés az Európai Unió által finanszírozott, 1.3 Mrd Ft költségvetésű IElectrix program részeként jött létre. Az E.ON cégcsoport, így az E.ON Hungária aktív részvételével megvalósuló program 8 országban, 15 résztvevővel azt a célt tűzte ki, hogy hálózatba illeszthető, mobil energiatároló-egységeket hozzon létre, hogy megtegye az első lépést az energiaközösségek kialakításának irányába.

Az egyre terjedő megújuló energiatermeléssel a villamosenergia elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell. Amellett, hogy a hagyományos módon eljuttatják az energiát a felhasználókhoz, a megújuló energiaforrásokkal termelt energiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt berendezésekből.

A hálózaton ilyenkor ellenkező irányú energiaáramlás is történhet, mint amire eredetileg tervezték – ez pedig komoly kihívás elé állítja a mérnököket. Erre a problémára talált innovatív és költséghatékony megoldást az E.ON Hungária Csoport.

A Zánkán is alkalmazott technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy saját maguk is hozzájáruljanak a fogyasztásuk szabályozásával az energiarendszer költséghatékonyabb működtetéséhez, és mellette élvezhessék az energiatárolás előnyeit. A több mint 2 éve Leveleken telepített, és a most átadott, 20-szor nagyobb zánkai energiatároló után az E.ON további helyszínekre is tervezi a mobiltárolók elhelyezését.

A zánkai energiatárolóról készült videó itt megtekinthető:

https://youtu.be/UFEwKhk3Ku8