Európában a Dél-Dunántúlon a legmagasabb a rákban elhunytak aránya (atlatszo.hu)

Az Eurostat adatai szerint Magyarország rendkívül rosszul szerepel a nemzetközi összehasonlításban a vezető halálokok terén. A rákban elhunytak aránya a Dél-dunántúlon a legmagasabb, a krónikus betegségekben meghaltak aránya szerint pedig Dunántúl mindhárom régiója fent van az európai top 10-es listán. Az Eurostat 2015-ös egészségügyi adataiból az atlatszo.hu számolt be és közölt grafikát, Európa régióit összehasonlítva.

A krónikus betegségben elhunytak számában európai összevetésben az észak-magyarországi régió vezet, ahol 100 000 lakosra 1168,6 haláleset jut, de benne van az európai tíz legmagasabb értékben a három dunántúli régió is, amelyek mindegyikében érintett a balatoni turisztikai régió.

A rákban elhunytak aránya alapján Magyarország mind a 7 régiója benne van az európai top 10-ben.

A Dél-Dunántúli régió, azaz Somogy, Baranya és Tolna megye számai a legmagasabbak, ahol 100 000 lakosra 367 haláleset jut.

Ez a statisztika azonban nem friss (2015-ös adatokat mutat), ahogy az Eurostat adatközlései általában két-három éves késéssel jelennek meg területalapon is (ekkorra érkeznek be az országokból és ekkorra dolgozzák fel őket), így érdemes ezeket ennek tudatában értékelni, mert lehet, hogy azóta javult, vagy romlott a statisztika – hívja fel a figyelmet az atlatszo.hu.