Európa legnagyobb tobozait szedték le Badacsonyban (likebalaton.hu)

Tűztobozt és óriástobozokat is szüreteltek a 10-15 méter magas fákról a hétvégén a Folly Arborétumban. Az első fa, melynek termését leszedték az arborétum munkatársai, a bejárat közelében levő 60 éves atlasz cédrus volt. Miközben a beérett tobozokat szüretelték, a különleges fát is részletesen bemutatták a vendégeknek.

Igyekeztünk egy olyan napot összeállítani a látogatók számára, ahol minél több információt el tudunk mondani a szívünk csücskéről, közepéről, vagyis a fenyőkről, sőt, a tobozok begyűjtését is láthatják – mondta a likebalaton.hu-nak Folly Réka, az arborétum negyedik generációs tulajdonosa.

A cédrusoknak két-három évre van szüksége arra, hogy a tobozában levő magok megérjenek, tél elején érdemes őket szüretelni. Nagyon magas az illóolaj és a gyantatartalmuk, több száz évig élnek. Kivágott faként is nagyon értékesek, a főníciaiak hajót építettek belőlük, míg az ókori Egyiptomban a múmiák koporsóját készítették cédrusból.

Az óriás fenyőtoboz szüretelői speciális alpinisták. Pete Krisztián kibiztosított kötelekkel mászott fel a több méter magas fa törzsén, majd úgy lépked az ágakon, mintha csak a földön egyensúlyozna. Közben fűrésszel levágja és pontosan célozva le is dobja a több kg-os tobozt a földön maradt kollégájának.

Az elfásodott pikkelylevelű, ananásznál is nagyobb toboz csupa gyanta, de különleges érzés kézben tartani, megfogni, megszagolni a hatalmas példányokat. Az angolok a fát özvegycsináló fának, widow makernek is hívják, nem véletlenül, hiszen ha egy ekkora toboz rápottyan valaki fejére, nem biztos, hogy túléli.