Európa Kulturális Fővárosa: Veszprém a balatoniakkal együtt pályázik (veol.hu)

 – Akkor tudunk sikeresek lenni, ha mindenki a magáénak érezheti az európai kulturális fővárosi programot – fogalmazott Porga Gyula polgármester Veszprémben, egy a városi nyugdíjas-szervezetek vezetői számára rendezett fórumon. A veszprémi pályázatot térségi összefogással vinnék sikerre, bevonva a város vonzáskörzetében található bakonyi és a balatoni régiót.

 

A polgármester kiemelte: a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím nem fesztiválfővárosi titulus, sokkal inkább városfejlesztési vagy közösségépítési programot kell megfogalmazni. – Akkor tudunk sikeresek lenni, ha az egész várost az ügy mögé tudjuk állítani, hogy mindenki a magáénak érezze a kulturális programot – tette hozzá.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és Nagy-Britannia egy-egy városa töltheti be, az első körös pályázat benyújtásának határideje 2017. december 20., a második körbe várhatóan két-három város juthat be hazánkból. Veszprémnek csak magyar ellenfelei vannak, egy kulturális fővárost biztosan Magyarország ad majd. Porga Gyula megjegyezte: a legnagyobb vetélytársaink közt Debrecen, Eger, Szombathely, Győr, Székesfehérvár és Gödöllő található.

A kulturális fővárosi cím bár egy évre, 2023-ra szól, számos projektet már korábban meg kell kezdeni, elindítani olyan folyamatokat, amiket a vízióban megfogalmaznak.

Porga Gyula arról is beszélt, hogy mi történik, ha nem sikerül elnyerni a kulturális fővárosi címet. A befektetett energia akkor sem vész kárba, a jó ötleteket a címtől függetlenül is megvalósítaná a város.