Európa-bajnok párlatok közt a zamárdi Fenegyerek (sonline.hu)

Kilenc magyar pálinkakészítő kapta meg az Európa-bajnok, az az „Höchste Qualitat”, vagyis a „Csúcsminőség” besorolást a párlatkészítők legrangosabb európai versenyén. Somogyból a zamárdi Fenegyerek pálinkák és a kaposvári Gyenesei Pálinkárium remekei kerültek be a csúcskategóriába.

 

A Destillatan 12 ország 119 párlatkészítőjének 1054 versenymintáját minősítette a nemzetközi zsűri. Magyarországról az idén 17 pálinkagyártó, összesen 116 párlata vehette fel a versenyt Európa legjobbjaival. Ezen a megméretésen érmes minősítést szerezni már önmagában is különleges teljesítmény. A legeredményesebb magyar az Agárdi Pálinkafőzde lett, elnyerve ezzel a „Nemzet győztes” címet. Somogyból a zamárdi Fenegyerek pálinkák és a kaposvári Gyenesei Pálinkárium remekei kerültek be a csúcskategóriába. Ahhoz, hogy ezt a minősítést valaki elérje, a mintáinak legalább négy különböző kategóriában kellett a legjobbak közé kerülni.

Pach Gábor két aranyérmes (szőlő-meggy vegyes és sajmeggy) négy ezüst-, valamint egy bronzminősítésű pálinkával, Gyenesei István pedig négy ezüstérmes (köztük a legtöbb pontot a vadalma és a 2016-os Couvée kapta), illetve három bronzérmes minősítésű pálinkával büszkélkedhetett. Mindkét somogyi gyümölcspárlat-készítő évek óta őrzi pozícióját a hazai és külföldi párlatkészítők élmezőnyében.