Éttermi élet és választék Keszthelyen a múlt évszázad elején (likebalaton.hu)

Díszebédek, piknikek, gálavacsorák, cukrászdai és sörkerti kínálatok segítségével mutatta be a likebalaton.hu-nak Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastély történész-muzeológusa a múlt éttermi választékát. Keszthelyen már a XIX-XX. század fordulóján is számos jó konyhát üzemeltető, közkedvelt étterem működött. Az éttermeket többnyire az itt nyaraló vagy átutazó vendégek vették igénybe, a keszthelyiek pedig egy-egy jeles esemény alkalmából étkeztek ezekben.

 

A szállodák, szalonok, vendéglők, cukrászdák és sörkertek is a pezsgő és izgalmas társasági élet színterei voltak. Keszthelyen két korzón sétálgathattak akkoriban, a belvárosban és a Balaton-partján is működtek vendéglátóhelyek.

Ha a korabeli hirdetéseket nézzük, azokból kiderül, hogy kitűnő magyar ételekkel és borokkal várták a vendégeket, ahogy akkor fogalmaztak, az úri közönséget. Ha alaposabban belemélyedünk egy-egy hirdetésbe és újságcikkbe, feltárul előttünk a múlt századforduló nyarainak könnyed hangulata.
A menüsorokat látva szinte irigykedünk, olyan változatos kínálat várta a fürdőzés vagy hajókázás után a nyaralókat, melyek a mai étlapokon is különlegesnek számítanának. Láthatjuk, hogy nagyon széles volt a választék, mindenki megtalálhatta az ízlésének és a pénztárcájának való éttermet.

Csányi szálloda (Kép: Iski Szilvia)

Éttermi kalandok Keszthely belvárosában

Csányi Lajos szállója a Deák utcában a kitűnő magyar konyhával és a jó borokkal reklámozta magát, Sommer Ignácz vendéglője is magyar konyhát vezetett, és ismert volt Leiter Mihály szállodája is.
A kisebb szállodák és éttermek közül jelentős volt Helbek József Bakacs utcai étterme magyaros konyhával, itt az ebéd és vacsoralehetőségek mellett a különböző egyesületek jótékonysági estjeinek is helyt adtak.
A Lusztig Ignácz keszthely-hévízi vendéglős étteremben nagyon jó ízek és zamatos balatoni borok várták a vendégeket, este halászlé, túróscsusza és cigányzene csábította a nagyérdemű közönséget.

(Kép: Iski Szilvia)

A cikk folytatása további korabeli képekkel itt érhető el.