Északkeleten várható legtovább havazás (mti)

Egyre kevesebb helyen – legtovább északkeleten – havazik még. Kedden várható ismét csapadék, de inkább eső, többfelé ónos eső formájában. Január 16-ra, keddre az ónos eső veszélye miatt többek között Somogy és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint hétfő reggel még az ország nagy részén havas volt a táj, Bükkszentkereszten 25 centiméteres hóvastagságot mértek.  Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 14, Kékestetőn 9 centiméteres a hó vastagsága. Emellett országszerte többfelé kialakult még hólepel, illetve többcentis hóréteg, Egerben például 12 centiméternyi hó hullott le hétfő reggelre.

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írták: az esti órákig délen (fokozatosan egyre inkább a Dunától keletre) valószínű időszakos gyenge havazás, amelyből nagyjából 2, kis területen esetleg 2 centiméter feletti hóréteg alakulhat ki.

Kedden a hajnali óráktól nyugat felől alakulhat ki csapadék, amely reggeltől egyre intenzívebbé válik. Délnyugaton, majd délen időszakosan ónos eső valószínű, amely a hőmérséklet emelkedésével esőbe vált át. Kisebb valószínűséggel, de a Dunántúl északkeleti részén is lehet ónos eső. Az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat keddre.

A meteorológiai szolgálat azt írta: havazásra legtovább az ország északkeleti harmadában lehet számítani. Ennek során maximum mintegy 5 centiméternyi hó hullhat. A havazás kiterjedése csökkenni kezd és dél, délnyugat felől a nap második felében és estétől, késő estétől havasesőbe, esőbe válthat át, a lehullott hó pedig olvadni fog. Este eközben az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismét kialakulhat ónos eső. Összességében a legtovább északkeleten várható havazás, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 centiméternyi hó várható, az északkeleti határ közelében akár 5 centiméternél több hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délelőtt Facebook-oldalán azt is közölte: hétfőre virradóra volt a mostani tél eddigi leghidegebb éjszakája. A Nógrád megyei Zabarban mínusz 13,2 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint hétfőn a hőmérséklet kora délután mínusz 2 és plusz 2, késő este mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul. Kedden a minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű, de a gyengébben felhős, havas északkeleti részeken mínusz 10 fok is lehet. Napközben északkeleten fagypont körül, másutt többnyire 3-8 fokig melegszik a levegő.