Észak-Balaton: nyitásra készülődő strandok (veol.hu)

Gőzerővel haladnak a fenntartási munkák az északi part strandjain, sok helyen fejlesztenek, építkeznek is. Jó idő esetén általában már nyitva vannak a mosdók. A pénztárak nyitási időpontjaiban várhatók különbségek.

 

Balatonfüred

Balatonfüreden a tervek szerint június első hétvégéjén nyitnak majd a város strandjai. Ha már előtte is jó idő lesz, akkor az alapszolgáltatások elérhetőek lesznek. Mérsékelt áremelés várható, de erről még nincs döntés.

– A tavalyról áthúzódó építési munkákat tavasszal befejezik a Kisfaludy strandon. Elkészül a fitnesz- és a hárompályás csúszdapark is – tájékoztatta a veol.hu-t Ágoston Ferenc, a strandfenntartó Probio Zrt. üzemeltetési vezetője.

Az Esterházy strandon új belépőjegy-automatát telepítenek, aminél bankkártyával is lehet fizetni. A strand élményfürdőjénél pancsoló épül, és tovább bővítik az árnyékoló szerkezeteket.

Napvitorlákat helyeznek el az Esterházy strandon azokra a területekre, ahol nincs természetes árnyék. Bűnmegelőzési céllal bővítik a kamera- és térfigyelő rendszert. A füredi strandokon idén a tavaszi munkák a Balaton magas vízállása miatt csak a szokásosnál később kezdődhettek. A jelenlegi 130 centiméter körüli vízállás szélcsendes időben nem okoz gondot, de egy kis déli hullámzás már jelentős károkat okoz.

 

Balatonkenese

– Idén a megszokottnál korábban, már május 20-án kinyitnak a kenesei strandok a hétvégi és ünnepnapokon. Kedvező időjárás esetén így a korai nyári hétvégeken minden szolgáltatás elérhető lesz a vendégek számára, illetve június 16-tól folyamatosan minden nap üzemelnek majd a fürdőhelyek – tájékoztatott Schutzmann Réka, a balatonkenesei önkormányzat sajtóreferense. A kenesei strandok belépőjegyei nem drágulnak, illetve az ingyenes szabadstrand a megszokott módon üzemel tovább. A parkolás továbbra is ingyenes lesz az egész településen. A tavalyi év nagy újdonsága, a Vak Bottyán strandon üzembe helyezett aquapark idén tovább bővül, a hatvanöt elemre kiegészülő létesítmény az ország legnagyobb vízi játszótere lesz, amely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt az aktívan kikapcsolódóknak. A sajtóreferens hozzátette, az önkormányzat szeretné tovább bővíteni fürdőhelyeit, a Vak Bottyán strandra tervezett homokos plázshoz már beszerezte az engedélyeket, és most a pénz előteremtésén dolgozik, illetve tervezik egy többfunkciós modern szolgáltatóház kialakítását is.

 

Révfülöp, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy

A révfülöpi strandok a tervek szerint június másodikától augusztus utolsó vasárnapjáig lesznek fizetősek. Májusban ingyen használhatja a fürdőket bárki, sőt akár most is, a mosdók már nyitva vannak a horgászok miatt. A hivata-los pontos dátumról a napokban dönt majd a képviselő-testület.

A badacsonytomaji Bányász strandon megújul a főépület, új vizesblokkok várják majd a vendégeket a nyáron

Az ábrahámhegyi strand június elsejétől lesz fizetős, de pünkösdtől már bemehet bárki ingyen, lesz nyitva büfé és mosdó is. A balatonedericsi strand nyitóünnepségét június kilencedikén tartják, tizenegyedikétől kell belépőjegyet váltani. A tervek szerint április végétől már nyitva lesz a fürdő, mosdó is rendelkezésre áll, de még ingyenes lesz a strand használata.

A badacsonytomaji strandok május közepétől szeptember közepéig fizetősek, de az időjárás miatt ettől eltérhetnek néhány nappal. Idén is ettól függ majd a hivatalos nyitás időpontja. Valójában azonban egész évben nyitva van a kapu, közösségi térként is szolgál a strand. Idén azonban más a helyzet, egyelőre csak a horgászok mehetnek be, mivel mindhárom strandon építkeznek.

 

Balatonfűzfő

Az időjárási körülmények miatt a napokban kezdték meg és júniusra fejeződnek be a karbantartási munkálatok Balatonfűzfő két strandján, mondta Nemes Károly, a Fűzfői Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. A szezonra való felkészülés jegyében a társaság munkatársai gondozzák a Föveny és a tobruki strand zöldterületeit, így megvizsgálják a fák állapotát, parkosítási munkákat végeznek és virágot ültetnek. Ahol szükséges, helyreállítják a megrongálódott parti védművet, elvégzik a medervizsgálatot, továbbá a mosdók újrafestését. Az önkormányzat mindkét strand fejlesztésére pénzt nyert tavaly: a tobruki strandon befejeződött a beruházás, és Fövenyfürdőn is a végéhez közelednek a munkálatok. A vendégek június elejéig belépő fizetése nélkül mehetnek be a strandokra, a Fövenyfürdőn hétvégente már több büfé is nyitva tart, jegyezte meg Nemes Károly – írja a veol.hu.