Érzékenyen érintené a somogyi településeket az iparűzési adó megreformálása (sonline.hu)

A Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén került napirendre az iparűzési adóreform. Az értékcsökkenési leírás is adóalap-csökkentő tétellé válna, a kutatás-fejlesztési költségek ötszörösét is el lehetne ismerni az adóalapban, s módosítanák a feltöltési kötelezettséget is.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke szerint ez hátrányosan érintené azokat a helyhatóságokat, amelyek iparűzési adót vetnek ki. Márpedig, ahol van ilyen adónem, ott ez fontos bevételi forrás – írja a sonline.hu.

Nagyjából háromszáz önkormányzat szed be iparűzési adót – mondta a TÖOSZ elnök lapnak. Hozzátette: ez országosan 1000 milliárd forintot jelent, a legtöbbet persze Budapesten fizetik a cégek.

Hozzátette: meglátása szerint az értékcsökkentési leírás adóalap-csökkentő tétellé alakítása 10–15 százalékos kiesést jelenthet az önkormányzatoknak.  Jelenleg háromszáz milliárd forint az iparűzési adót szedő önkormányzatok szabad mozgástere – mondta Schmidt Jenő. Kifejtette: ezzel a módosítással ez 150 milliárd forintra csökkenhet. Tab esetében úgy számolok, hogy évente 50 millió forinttal kevesebbről dönthet majd a képviselő-testület – fogalmazott az elnök.

Balatonboglár polgármestere egyelőre nem tart bevételkieséstől. Mészáros Miklós kifejtette: ha a cégek a beruházásokat elszámolhatják és levonhatják az adóalapból az oda vezethet, hogy csökken az iparűzési adó mértéke. Szerinte az biztos, hogy a boglári nagyvállalkozások is beruháznak, tehát reális esélye van, hogy egy ilyen változással pénzt veszítsen az önkormányzat.