Értékőrző találkozó Gyenesdiáson 800 fellépővel (zaol.hu)

Képzőművészeti alkotásokat küldtek be, néptáncot roptak, népdalokat énekeltek, verseltek, prózát adtak elő és színdarabokat mutattak be négy megye 37 településének diákjai a legutóbbi hétvégén a gyenesdiási Gergely-napi művészeti fesztiválon.

 

A Kárpáti János Általános Iskola által  – idén már 13. alkalommal  –  szervezett rendezvényre Somogy, Veszprém, Vas és Zala 37 településéről több mint 800 általános iskolás és a kétszázat is meghaladó művészeti alkotás érkezett.

– A Gergely-járás az iskolába hívás, toborzás szokása volt, ennek szellemében rendezzük meg évről – évre a fesztivált – mondta el az intézmény pedagógusa, a rendezvény főszervezője, Fülöpné Csordás Edit. A szombati fesztivál nyitányaként ehhez hűen eljátszották a Gergely-járást, majd a hagyomány felelevenítése után sorra követték egymást a bemutatók, melyeknek az iskola, valamint a Községháza adott otthont.

–  Évről évre magasabb a jelentkezők száma. Sokan visszatérnek, de új intézményekből is jelentkeznek. Jól érzik magukat a résztvevők és hírét viszik a fesztiválnak. Azok, akik rendszeresen visszatérnek, a zsűri tanácsait figyelembe véve évről-évre minőségileg sokkal jobb bemutatóval állnak színpadra és saját maguk felé is magasabbak az elvárásaik – szólt Fülöpné Csordás Edit a tapasztalatokról.

„Múltunk értékeiben van a jövőnk” – e mottóval hirdették meg a fesztivált, azaz nem a versengés a cél, hanem a gyerekek találkozása, a hagyományok éltetése, az értékek bemutatása. Mindezek szellemében a legtöbb kategóriában nem helyezettek hirdettek, hanem minősítést kaptak az egyéni és csoportos fellépők. A diákok eredményei alapján pedig a legtöbb magas minősítést begyűjtő iskolák művészeti áganként vándorkupát érdemeltek ki.

(10:48)