Értékőrző szemlélet a Balaton körüli építészetben (Balatoni Futár)

Építészeti műhelybeszélgetés házigazdája volt a minap Balatongyörök, a fórumon a tó körüli települések polgármesterei és építészei tanácskoztak a helységeiket érintő építészeti kérdésekről. A témának aktualitást adott, hogy 2023 decemberében a parlament elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt, ami az idén több lépcsőben kerül bevezetésre. A kapcsolódó jogszabályok és a végrehajtási rendeletek kidolgozás alatt állnak, és ezekkel kapcsolatban az önkormányzatok is megküldhetik véleményüket, kéréseiket a jogalkotónak. „Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle” – hangzott el a megbeszélésen, a Balatoni Futár tudósítása szerint.

 

Ezért fontos, hogy a születendő jogi szabályozás biztosítékot nyújtson a települések számára, hogy a helyi közösségek meg tudják őrizni múltjuk értékeit, s ennek érvényt is tudjanak szerezni a törvényben rögzítettek szerint.

Bevezetőként a Szűcs Endre által alapított Mérmű Építész Stúdió 40 éves munkásságáról és a hagyománytisztelő, értékőrző építési szemléletről Kis Kálmán és Tóth Péter építész tartott képes tájékoztatót, ismertették a hagyományos településszerkezetek kialakulását és annak előnyeit. A tanácskozáson több hasonló problémakör és azok megoldási javaslata került felvázolásra. Balatonederics polgármestere, Németh László a zártkerti ingatlanok tekintetében hegybíróként szerzett tapasztalatairól számolt be.

Balatonakali polgármestere, Koncz Imre az egyre szaporodó konténerházak problémakörét járta körül, kiemelte, hogy az építkezésekkel kapcsolatos gondok jellemzően a betelepülőknél és a befektetési célú beruházásoknál jelentkeznek.

Paloznakot képviselve Czeglédi Ákos polgármester felhívta a figyelmet, hogy több olyan építési forma jelent meg a településeken, amelyre a jogszabályok nem készültek fel. A konténerházak mellett megjelentek a hegyoldalakban a lakókocsik, a jurták, melyekkel gyakorlatilag nem tud mit kezdeni a hatóság. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, hogy az újonnan felmerülő problémaköröket igyekeznek a helyi szabályozással követni, ez folyamatos feladatot jelent a képviselőtestületnek.

Az értékek megvédését pedig adókedvezménnyel és önkormányzati támogatással segítik. Biró Róbert, Balatongyörök község polgármestere bemutatta, hogy az elmúlt években milyen eszközökkel és milyen eredménnyel próbálták felvenni a küzdelmet a jellemzően befektetési célú, csak a profit maximalizálást szem előtt tartó ingatlanfejlesztésekkel. Balassa Dániel, szigligeti polgármestere több helyi példán keresztül mutatta be, hogy kisebb kompromisszumok megkötésével miként sikerült eredményeket elérniük a településkép megvédésében.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a helyi és országos szabályozások kisebb kiigazításokkal garanciát nyújthatnak a táji és településképi értékek megvédéséhez, a végrehajtásban viszont szorosabb partneri együttműködésre van szükség az önkormányzatok és az állami hivatalok között. Döntöttek arról, hogy a műhelymunka márciusban Szigligeten folytatódik.