Értékelt a leköszönő tihanyi polgármester (Tihanyi Visszhang)

Tósoki Imre 2006 óta Tihany polgármestere. Az előtte lévő ciklusban már a képviselő-testület tagjaként látta el a Gazdasági Bizottság vezetőjének tisztjét, előtte tagja volt a Településfejlesztési Bizottságnak. A bizottsági munka jó iskola volt később a polgármesteri feladatok ellátásához is. Négy teljes cikluson át vezette a települést érezhetően közmegelégedésre; hiszen a választásokon nem akadt érdemi kihívója. Nevéhez kötődik a Legenda-projekt, amely több évtizedes lemaradást hozott be a turisztikai infrastruktúrában, és a fizikai megújításon túl elindította a szolgáltatások fejlesztését és a gondolkodásmód „modernizálását” is – írja a Tihanyi Visszhang.

Az indulás kérdése már az előző ciklus végén felmerült, de akkor még a barátok, ismerősök kérésének eleget téve bevállaltam a negyediket. A döntésben az is közrejátszott, hogy még több, folyamatban lévő fejlesztést kellett levezényelni, és úgy éreztem, az a korrekt eljárás, ha mindent rendben, lezárva, befejezve tudok átadni. Most jött el ennek az ideje. Persze, vannak még fejlesztési elképzeléseim, de a programok nagy részét 2024-ben lezárjuk

– fogalmazott a lapnak Tósoki Imre.

Arra a kérdésre, hogy mi maradt meg a ciklus utolsó évére elmondta: például a külterületi útfejlesztési program folytatása, a Cserhegyi, és a temető feletti út megépítése. Befejezésre vár az Echo-domb további parkosítása is. De meg kell említeni a tartaléklistás pályázatokat, amelyek ugyan megfelelnek a követelményeknek, szükség is volna rájuk, de forráshiány miatt nem kaptak támogatást. Ilyen a Tihany-csárda, a volt Sasi-féle épület műemléki felújítása. Sokféle szolgáltatást lehetne ide telepíteni, programokat szervezni, az épület pedig önmagában is látványosság, attrakció lehetne. A pályázat elkészült, jobb időkre vár – fejtette ki.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a ciklus végéig valósuljon meg a Kossuth Lajos utca aszfaltozása. Ez ügyben már több egyeztetést is lefolytattunk az Építési és Közlekedési Minisztériummal, nagyon bízom benne, hogy az idei évben erre még sor kerülhet. Ezzel kompletté válik az a program, amelyet a főutca ivóvízvezetékének cseréjével elindítottunk, és remélhetőleg, évtizedekig nem is kell majd hozzányúlni, csőtörésekre, műszaki problémákra nem kell számítani

– fogalmaz a polgármester.

Szerinte természetesen, a hosszú távú fejlesztési koncepcióban is vannak további elképzelések. Függetlenül a júniusi választástól, októberig még hivatalban marad, és gőzerővel dolgozik a közlekedésfejlesztési programok elindításán.

Kulcsfontosságúnak tartom a turisztikai mintaterület program folytatását is. Ámbár január 1-től végbement egy strukturális váltás, és már a Gazdasági Minisztériumhoz tartozik a turizmusfejlesztés, kezdeményeztük az egyeztetések folytatását a visszavont vagy új programok megvalósításához szükséges források biztosítására. Reméljük, hogy kapunk erre lehetőséget

– mondta Tósoki Imre.

Beszélt arról is, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentessége és teljes értékűsége érdekében azt látja helyesnek, hogy egy átmeneti ciklust még bevállal a testület tagjaként.

Tapasztalataimmal és kapcsolataimmal sokat tudok segíteni a településnek, de a mindennapi, operatív munkától hátrébb lépek. Bízom benne, hogy a választás után maradnak olyan tagok a képviselő-testületben, akikkel tovább lehet vinni ezt a munkát. Szívesen dolgoznék továbbra is együtt Varró János és Juhász Gábor alpolgármesterekkel, Vámos Máriával, Szabó Istvánnéval és Juhász Gábor képviselővel – fogalmaz a polgármester.

-fogalmazott Tihany leköszönő polgármestere.

 

Juhász Gábor a leköszönő polgármester támogatásával indul

Juhász Gábor képviselő újra indul a választási küzdelemben, és – ha megválasztják -, vállalja a polgármesteri tisztséget. 2010 óta él Tihanyban feleségével, aki a település háziorvosa; két lánya már itt született. A tihanyiak az egészségügy fontos szereplőjeként is ismerik; három megyében irányítja az orvosi ügyeletek működtetését, de az aktív betegellátásban is dolgozik mentőtisztként. Képviselőként célja, hogy az új testületben folytassák a megkezdett munkát, és új tervekkel biztosítsák Tihany stabilitását és további fejlődését. Tósoki Imre polgármester támogatásával indul a választáson.