Értékeket fognak össze és mutatnak be a Balatoni Ökomúzeumban (zaol.hu)

Több mint ötven látványosság, értékőrzés, a szelíd turizmus erősítése, szezonhosszabbítás, falusi életlehetőségek bővítése – címszavakban ez jellemzi majd a néhány év múlva létrejövő Balatoni Ökomúzeumot.

 

Ez nem egyetlen látványosság lesz: a térség értékeit fogja össze és mutatja be egységesen. A kialakításhoz szükséges feladatokat is megvitatták azon a keszthelyi konferencián, melyet a projektgazda Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szervezett.

Egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva tűzte ki célul a BFT és munkaszervezete, hogy létrehozza a Balatoni Ökomúzeumot. Az összefogás célja a szellemi és kulturális értékek megőrzése Közép-Európában. A pályázati támogatással megvalósuló programban tanulmányoznak külföldi gyakorlatokat is, hiszen több országban működnek ökomúzeumok, ám hazánkban a balatoni lehet az első.

– Ez nem egy épület, nem egy hely, hanem egy térséget képviselve láthatóvá teszi az adott táj jellemzőit, a gazdálkodási formákat, az épített örökséget, a hagyományokat, népszokásokat, a helyi identitást és sajátosságokat – foglalta össze dr. Könczölné Egerszegi Zita, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. környezetvédelmi programigazgatója az ökomúzeum lényegét. Először feltérképezik az értékeket, hiszen nem csak az ismert látványosságokat, hanem a nagyközönség számára nem, vagy kevésbé ismert helyszíneket, programokat is szeretnék megtalálni és bevonni.

– Az elmúlt években kialakult gyógynövényes-vagy Tündérkertek is szerves részei tudnak lenni az ökomúzeumnak, vagy a helyi kézművesek, akik a környezetükben népszerűek, de a tágabb nyilvánosság elé még nem kerültek – mondott példákat a programigazgató. Mindebben több szervezet és intézmény is közreműködő partner, közülük sokan bemutatták tevékenységüket a PE Georgikon karon tartott konferencián. dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem munkatársa, aki Balatoni Ökomúzeum megtervezését és kialakítását vezeti, úgy összegzett, hogy az ökomúzeum egy olyan kultúrtáj, mely fenntartható turisztikai termék is. Cél, hogy ráirányítsák a figyelmet a térség értékeire.

-A legfontosabb a Balaton kultúrtáj örökségének menedzselése ökológiailag, gazdaságilag, szociálisan fenntartható módon. Elvárjuk, hogy környezetbarát gazdálkodást és vidékfejlesztést eredményezzen, növelje a vidék megtartó erejét növelje és jó példát adjon arra, hogy a decentralizáció kulcsfontosságú. Arra is oda kell figyelni, hogy ennek a csodálatos kultúrörökségnek, amit ez a vidék hordoz, nem csak a menedzselése, hanem progresszív hasznosítása is helyi értékekre épülő, nagyon ember-és környezetközpontú legyen.Lényeges, hogy mindenki számára elérhető és nemzetközi szinten komoly, minőségileg új hírnevet, márkanevet képviselő egység legyen – részletezte dr. Némethy Sándor, hozzátéve, hogy a közösségek összefogása is fontos része az ökomúzeum létrehozásának és működésének, a zaol.hu beszámolója szerint.