Erős szezonzárásban reménykednek a Balatonnál (veol.hu)

Az erős augusztusban bíznak a strandok üzemeltetői közül többen is a veszprémi Balaton parton. A veol.hu Alsóörsön, Balatonalmádiban és Szigligeten érdeklődött arról, hogy alakult eddig a szezon és vajon mi várható a nyár végéig.

Hét közben kevesebben vannak az alsóörsi strandon, mint az elmúlt években.

Akiknek a vírushelyzet miatt már nincs szabadságuk, azok hétvégén strandolnak, ezért akkor, ha jó az idő, csúcs van a strandon is, ahová július végétől már érkeztek külföldi, főleg német ajkú vendégek is. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően készültek fel a strandszezonra az idei esztendőben is a településen, de a járványhelyzet miatt egyéb intézkedéseket is foganatosítottak. A felügyeleti szervek részéről érkező ajánlásokat áttanulmányozták, és amit csak lehetett, be is vezettek.

Pandur Ferencet, a strandot üzemeltető intézmény vezetőjét pozitív meglepetésként érte az emberek magatartása az alsóörsi strandon. Mint mondja, óvatosabbak lettek a vendégek, és megfogadják a megelőzés érdekében adott tanácsokat. Viszont az időjárással idén meggyűlt a bajuk.

– Az előszezonban nem volt abszolút strandidő. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a június ilyen, de sajnos júliusban is elment három hétvége. Végig azt reméltem, hogy a vírushelyzet előtt összeállított költségvetésünk teljesül, és a vírus nem befolyásolja azt. Ez így is lett, viszont az előszezon és július három hétvégéjének időjárása megijesztett bennünket. Július 20-ig több mint kilencmillió forint hiányunk volt – nyilatkozta Pandur Ferenc, aki hozzátette, hogy idén még egyszer sem érték el a hivatalosan befogadható vendéglétszám határát.

Az intézményvezető szerint az elmúlt hétvégék már olyanok voltak, amilyennek ilyenkor lenniük kell: a víz 26, a levegő árnyékban 30 fokos, és vasárnap becslések szerint mintegy ötezer ember pihent az alsóörsi strandon…

Balatonalmádi négy stranddal is büszkélkedhet, melyek közül a legnépszerűbb a központi Wesselényi strand. Ez idén új attrakciót is kapott, nyár végéig itt áll az óriáskerék, melyen szívesen mennek egy-egy kört a helyiek és a turisták egyaránt. A veszprémi Csapó Tímea családjával két- három hetente jön le a Balaton-partra. Inkább a Budatava strandot választja, mert testvére ott dolgozik, most az óriáskerék miatt mégis a központba jöttek…

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere elmondta, hogy a júliusi időjárás nem volt kedvező a strandolás szempontjából, ennek ellenére – talán annak köszönhetően, hogy egyre több magyar vendég választja a Balatont nyaralási céllal – a tavalyi évhez viszonyítva csak kismértékű visszaesést tapasztaltak. Mivel a koronavírussal kapcsolatos létszámkorlátozást feloldották, nem volt olyan nap, amikor fel kellett volna függeszteni a vendégek beengedését. Augusztusban jelentős vendégszám-növekedést tapasztaltak a strandon.

A teljes cikk itt elolvasható.