Várható-e változás a balatoni ingatlanpiacon? (profitline.hu)

Míg tavaly a megszokottnál korábban és gyakorlatilag minden vízparti településen egyszerre indult be a nyaralópiaci szezon, addig idén szemmel láthatóan óvatosabbak az ingatlankeresők, amit a továbbra is kitartó áremelkedés, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta bizonytalanság és az ennek következtében is romló kamatkörnyezet indokolnak. A Balaton parti települések továbbra is a figyelem központjában állnak.

 

A Balaton északi partján a tavalyi évhez képest a legszembetűnőbb változás, hogy a nyaralók iránt valamelyest visszaesett, míg a zártkerti ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, ennek hátterében az ingatlanárak folyamatos emelkedése áll. Ma a közkedvelt turisztikai célpontokban a közvetlen vízkapcsolatos nyaralók átlagára eléri a 100 millió forintot és a tóparttól távolabb eső települések pincenyaralóinak ára is 15-20 millió forint között mozog” – mutatott rá a profitline.hu-nak Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere.

Még mindig a home office hatásának tudható be, hogy egyre többen választják otthonteremtés céljából is a Balaton északi partját, azonban a tóparti települések városiasodó környezete és beépítettsége miatt a hosszú távra ideköltözők körében nőtt a távolabbi, kisebb települések népszerűsége, ahol még el lehet vonulni a nagyváros zajától. Tóth Tibor szerint az északi parton minimálisan csökkent a kereslet az év elején, azonban a szezon indulásával egyértelmű növekedés várható. Elmondása szerint az árak most körülbelül a tavalyi szinten mozognak és az idei évben, ameddig a kereslet irányítja a piacot, nem is lehet jelentős csökkenésre számítani.

A Balaton déli partján idén is korán indult a szezon és az értékesítések száma márciusban is növekedett. Tapasztalataik szerint emelkedett azoknak a vásárlóknak a száma, akik egyéb befektetéseiket ingatlanbefektetésre váltották – mondta Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Az idei évben további ingatlanár emelkedésre lehet számítani, bár vízparti nyaralót gyakorlatilag most sem lehet találni 100 millió forint alatt. Katona Tamás szerint a kivitelezési költségek és az építőipari alapanyagok folyamatos áremelkedése mellett az ingatlanár növekedésre további indok az is, hogy ismét látszanak a jelei a külföldi vásárlók visszatérésének. Ugyanakkor a keresleti oldalon már idén bekövetkezhet egy akár jelentős csökkenés is, annak ellenére, hogy az most még bőven meghaladja a kínálatot.

A déli parton már most is megfigyelhető, hogy bővül az ingatlankeresők által preferált települések listája és ez a jelenség még jellemzőbb lesz az idei év folyamán. A Balaton partjától távolabb, akár 10-15 kilométerre fekvő településeken is megjelentek a nyaralóvásárlás céljával érkező keresők, és azzal, hogy ezek a falvak turisztikai szempontból felértékelődnek, a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkelhetik.