Eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítási pályázata (MTI)

Ajánlat híján eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítására kiírt pályázat – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.)


A nyertes a műemlék jellegű ingatlant bérleti szerződés útján hasznosíthatta volna a pályázati feltételek szerint. A 10 évre szóló felhívást június 22-én tették közzé.

Az MNV honlapján olvasható felhívás szerint a Badacsonytomaj külterületéhez tartozó Szegedy Róza Házért havi nettó 670 ezer forint bérleti díjat és 5,1 millió forint pályázati biztosítékot kértek. A bérlőnek ezen felül kiállítás és emlékszoba működtetését is vállalnia kellett, mivel az ingatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó vagyonelemnek minősül. Hasznosítása során a kulturális örökségvédelem szempontjainak biztosítása kiemelt társadalmi érdek – tették hozzá.

A Szegedy Róza Házként ismert, egykor irodalmi és bormúzeumként működő ingatlanegyüttes a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, 1795-ben épült paraszt-barokk stílusban. A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza, a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. Később Badacsony a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert.

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban korábban a házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatták be. Jelenleg a múzeum használaton kívül áll, és nem látogatható, az ingatlanon van egy présház, illetve egy borozó is – írta korábbi közleményében az MNV Zrt.