Erdőlátogatási tilalmat vezetett be a Bakonyerdő Zrt. (tvkeszthely.hu)

Erdőlátogatási tilalmat vezetett április végéig a Bakonyerdő Zrt. A társaság a korábbi évekhez hasonlóan, a vadállomány védelme érdekében hozta meg a döntést. A korlátozás a társaság által kezelt állami erdőkre érvényes. A természetjárók csak a turistautakon közlekedhetnek, ezeket ugyanis a vadak már megszokták és elkerülik az ember közelsége miatt.

 

A hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbált enyhíteni a Bakonyerdő Zrt, hogy az etető helyeken többlet takarmány kijuttatásával növelte a fellelhető energia forrásokat. Szemes-, lédús-, és szálas takarmányt biztosított tonnaszám több hónapon keresztül külön a kérődzőknek, és külön a vaddisznóknak.A tél múlásával is óvni kell a vadállományt, ezért a korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Bakonyerdő Zrt.

Szakács István, erdészeti igazgató: „Ez a korlátozás az erdőben lévő vadállományt szolgálja elsősorban, hiszen januárban, sőt már decemberben is a vaddisznómalacok már elkezdtek megszületni és nagyon sok vemhes állat van az erdőben. Ezeknek a folyamatos üldözése – főleg ilyen hideg időjárás után, mai volt az elmúlt időszakokban – ez rendkívül károsak a számukra.”

A 62 ezer hektár állami erdőt kezelő társaság ezért vezette be az erdőlátogatási korlátozást – tette hozzá az erdészeti igazgató. A vadállomány nyugalma érdekében kérik az erdőjárókat, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el.

„Ezek az erdőben található vadak, vad – ez a turistaútvonalaktól, ahol érzi az ember közelségét, kicsit távolabb húzódik, tehát ha ezeket a turistaútvonalakat használják a kirándulók, akkor nem fogja zavarni a nyugalmában” – magyarázta Szakács István.

A Bakonyerdő Zrt. rendelkezése nem a  turisták ellen irányul. Hiszen a társaság számos kilátót, turistautat és pihenőhelyet alakított ki az elmúlt évben. A közjóléti fejlesztések mind elérhetőek a turistautakon.

A Bakonyerdő Zrt. döntött arról is, hogy erre az időszakra nem ad ki hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen ez a tevékenység is jelentősen zavarná az erdő vadállományát. A társaság arra kéri a lakosságot, természetjárókat, kirándulókat, hogy legyenek tekintettel környezetükre és vegyék figyelembe az április 30-ig elrendelt korlátozást – olvasható a tvkeszthely.hu oldalán.