Épül az orvosi szolgálati ház Vonyarcvashegyen (tvkeszthely.hu)

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata tavaly júniusban nyújtott be támogatási kérelmet egy 4 szobás orvosi szolgálati ház építésére. A Magyar Falu Program 5000 fő alatti települések számára hirdette meg a pályázatot, melynek nyertesei 2019 novemberében kapták meg az erről szóló okiratot. A közbeszerzést követően pénteken átadták a kivitelezőnek a területet.

 

A pályázat feltétele az volt, hogy a benyújtásakor az orvosi praxis betöltetlen legyen, ugyanakkor az önkormányzat már rendelkezzen orvosi szolgáltatóval kötött feladatellátási-szerződéssel – mondta el Vonyarcvashegy polgármestere. Pali Róbert tájékoztatóján a tervezőtől a kivitelezőig minden érintett cég képviselője és a gyermekorvos is jelen volt. A Magyar Falu Program 255 millió forintos támogatásával, önkormányzati önrész biztosítása nélkül valósulhat meg a beruházás.

“Nagy öröm számunkra, hogy ezt a praxist Dr. Világos Eszter látja el. Elmondhatjuk, hogy ő itt nyaralt ebben a régióban, hogy annyira megtetszett számára a környék meg az emberek, ill. a közvetlensége, hogy van-e lehetőség. S pont egy ilyen program keretében éppen nyugdíjba készült az eddigi gyermekorvosunk és így került a program megvalósításra. Ebben, nem csak Vonyarcvashegyet érinti, hanem Balatongyörököt, Gyenesdiást és Vonyarcvashegy körzetét látja el.”- mondta Pali Róbert.

A két éve, három körzetben  dolgozó, 762 gyermeket ellátó gyermekorvos meglepődve, de nagy örömmel fogadta  a beruházás és a lakhatás lehetőségét.

“A sorsnak az ajándéka, hogy amikor elvállaltam ezt a lehetőséget akkor erről a pályázati lehetőségről, ill. erről a házról akkor még nem volt szó. Úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy mind a praxisban megtaláltam azt, ami számomra nagyon sokat ad, hogy gyógyíthatom a gyerekeket és több mint 200-al nőtt már a praxis létszám amióta itt vagyok, amellett itt a szabadidőben is olyan lehetőségek vannak itt a környéken ami maximálisan biztosítja  a munka utáni regenerációt. S ez a ház nagymértékben hozzá fog járulni ehhez és ezért nagyon hálás vagyok.”- mondta a gyermekorvos, Dr.Világos Eszter.

Az önkormányzat a programban négy tervből választhatott. A budapesti tervező cég képviselője, Király László ismertette a 215 négyzetméter alapterületű ház terveit, műszaki paraméterit.

“A környezettudatossági szempontokat figyelembe véve törekedtünk arra, hogy az épület sokkal többet tudjon, mint az előírás szerint kell neki – a jogszabályi előírások szerint-. Ugyanis magát a fűtését egy levegőszivattyús rendszer fogja megoldani, amelyik hűtésre is alkalmas, nyári hűtésre. Magát az elektromos fogyasztást pedig napelem rendszer biztosítja a házon.”- adott tájékoztatást Király László építészmérnök.

A Keszthelyi TV híradása itt tekinthető meg.