Épül a kis-balatoni kerékpárút (sonline.hu)

Épül már a Balatonberényt, Balatonszentgyörgyöt és Vörsöt összekötő bringakörút. A térség a kerékpárosok által kedvelt úti cél, így hiánypótló lesz a készülő beruházás.

Még 2015-ben álmodtuk meg ezt a kerékpáros útvonalat, melynek révén szeretnénk a Balaton hátsó településeire is elcsalogatni a vendégeket. Persze legalább ennyire fontos az is, hogy sokan járnak dolgozni kerékpárral a háttér településekről a Balaton partjára. Az eddigi útvonalat veszélyesnek ítéltük meg a járműforgalom miatt, így ez is fontos szempont volt a kerékpárút tervezésekor.

– mondta a sonline.hu-nak Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

Elmondta: a tervezői költségbecsléskor úgy tűnt, hogy nem lesz elég az építésre elnyert 470 millió forint. Ezzel szemben nagyon jó áron vállalta a vállalkozó a munkát, így közel 100 millió forint megmaradt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, konzorcium keretein belül elnyert támogatásból. Ez a pénz elég lesz a hátralévő szakasz kialakítására is. A készülő kerékpárút több helyütt külön pályán halad, akadnak azonban olyan területek, ahol csak a felfestés lehetőségével élhettek.

Abban bíznak, hogy jövő tavaszra teljesen elkészül a munka. A polgármester szerint a beruházás mindhárom érintett település életében nagy előrelépés, hiszen még jobban bekapcsolódhatnak a turisztikai vérkeringésbe. Eddig is jelentős volt a kerékpáros forgalom a környéken, s remélik, hogy ez tovább erősödik majd a jövőben.