Építőipari nívódíjat kapott a balatonfüredi Vaszary Galéria (veol.hu)

A működésért elnyert díj sokkal nagyobb elismerés a kivitelezőknek, mint az, ha egy épület csak úgy ragyog – érvelt a balatonfüredi Vaszary Galériát elismerő Csomay Kálmán Építőipari Nívódíj átadásakor Csomay Zsófia, a díj névadójának unokája az építők napján a veszprémi megyeháza Szent István-termében szombaton.

Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara (VMMK) elnöke köszöntője után a díjat Hári Lenke balatonfüredi alpolgármester és Schmidtné Kositzky Anett, a Vaszary Galériát üzemeltető Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult) ügyvezető igazgatója vette át.

Az elismerést a VMMK, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adományozta az építtető füredi önkormányzatnak, az üzemeltetőnek, a felelős tervezőnek, az építész tervezőknek és a kivitelezőnek.

Hári Lenke azt mondta, nagy örömmel fogadták a megtisztelő díjat, különös tekintettel arra, hogy azt a város reformkori részén lévő épület kapta. Az alpolgármester kiemelte a galériában folyó magas színvonalú munkát, ami meghatározó a város, a megye és az ország kulturális életében is. Méltatta az építészeket, akik a 2010-es átadásra újjávarázsolták a több mint százéves épületet.

– A Füredkult tulajdonában számos jelentős és műemlék jellegű épület van. Üzemeltetésük sokszor kihívást jelent, de az összetett munkát csapatunknak sikerül eredményesen elvégezni – mondta Schmidtné Kositzky Anett. A galériában a legismertebb hazai és nemzetközi kiállítások is helyet kaptak már. A villát Vaszary Kolos építette, aki esztergomi érseki címéről lemondva haláláig, 1915-ig élt füredi nyaralójában.

A díjátadó után a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím kapcsán Mészáros Zoltán ügyvezető és Lamos Péter veszprémi önkormányzati irodavezető beszélt az előkészületekről – számolt be az eseményről a Veszprémi Napló.