Enyhe tél: a rovarok károkozása a legnagyobb veszély a mezőgazdaságban (tvkeszthely.hu)

Intenzív rovarinvázióval kell számolniuk a mezőgazdaságban dolgozóknak idén tavasszal. A meleg ősz és az enyhe tél ugyanis kedvez a kártevők túlélésének, így a gazdáknak fel kell készülniük a fokozott növényvédelemre. A szakemberek azt mondják, számos olyan rovar is megjelent hazánkban, amely még egy évtizeddel ezelőtt nem volt jellemző – a tvkeszthely.hu híradása szerint.

Az idei tél egyelőre nem hozott havat és jelentősebb fagyokkal sem kellett számolni az elmúlt hetekben. A Georgikon Kar földterületein már zöldül a repce és a búza is. Az enyhe időjárást és a hóhiányt ugyan jól tolerálják a növények, a gazdáknak azonban jelentős problémát okoz a különböző kártevőkkel, kórozókkal való megküzdés. A fagy hiánya miatt ugyanis a rovarok áttelelnek, emellett pedig olyanok is megtelepednek hazánkban – például a ázsiai márványpoloska, illetve a zöld vándorpoloska – amelyek eddig csak a délebbi országokban okoztak károkat.

„A növényeknek volna szükségük a hidegre, de ők igazából jól tolerálják ezt a meleg időszakot. Nem is erről van szó igazán, hogyha azt mondjuk, hogy meleg az ősz, illetve melegnek hívjuk most már a telet is, hanem arról, hogy a kórokozók, kártevők felszaporodása, illetve ezeknek az állományszabályozása sok esetben a téli időszakban történik meg. Rendkívül sok olyan kártevővel találkozunk, amik egyébként 10 évvel ezelőtt nem voltak jellemzőek a szántóföldeken” – tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. igazgatója.

Zsittnyán Tamás hozzátette, az elmúlt évtizedhez képest egyre szélesebb spektrumot kell lefedniük a gazdáknak a kártevőirtás terén. Ehhez a piac is igazodik, hiszen évről évre többféle szer jelenik meg, amelyekkel felvehetik a harcot a rovarok ellen. A tanüzem igazgatója azonban hozzátette, egyre nagyobb az igény a vegyszermentes termesztésre, ez azonban a nagyszámú rovarinvázió miatt nehezen vagy egyáltalán nem megvalósítható. A szakember elmondta, több kutatás is folyik a növények védelme érdekében.

„Alapvetően a különböző nemesítő házak inkább a stressztűrésre, szárazságtűrésre vonatkozó kutatásokat végeznek. A télállóságra valóban voltak korábban nemesítési gyakorlatok, de a télállóság az enyhe időben most nem releváns. Igazából a kutatások ezekben az irányokban folynak” – emelte ki a szakember.

Az enyhe ősz és tél következményei a tavasz folyamán lesznek igazán érezhetők – vélik a szakemberek. A bozótosokban, sok esetben lakásokban áttelelő rovarok ugyanis ilyenkor rajzanak ki a földekre és okoznak jelentős károkat a zsenge növényekben. Éppen ezért a gazdák már most számolnak a tavaszi, intenzív növényvédelem szükségességével – számolt be a Keszthelyi TV.